'Eredivisieclubs nog niet tevreden met bod televisierechten'

'Eredivisieclubs nog niet tevreden met bod televisierechten'

Er is nog geen akkoord over welke partij vanaf 2025 de televisierechten van de Eredivisie in handen krijgt. Maandag werd een voorstel van de huidige rechtenhouder ESPN/Disney door de Eredivisieclubs van tafel geveegd. Dat meldde De Telegraaf.

Het ging om een bod voor de periode 2025 - 2035, tegen een bedrag van jaarlijks zo'n 170 miljoen euro. Onder de clubs moest een vijfzesde meerderheid zijn om tot deze deal te komen, maar dit bleek niet haalbaar. Vooral de topclubs zouden ontevreden zijn over zowel het geboden bedrag als de duur van het contract. Bovendien zou er ook een concurrerend, gezamenlijk bod klaarliggen van KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA van jaarlijks zo'n 180 miljoen euro.

Op 5 juni komen de clubs opnieuw bij elkaar en zal er een beter bod op tafel moeten komen om de deal alsnog tot stand te laten komen. Ook andere zaken zullen dan besproken worden. Zo zal er een besluit moeten komen over de invoering van een NL League (een belangenorganisatie van clubs uit de Eredivisie, Eerste Divisie, Eredivisie Vrouwen en eDivisie) en de afdracht van Europese gelden.

Europese inkomsten
Op dit moment is het zo dat clubs in Nederland 5% van hun Europese inkomsten afdragen aan andere Nederlandse clubs. Vanaf 2025 zullen de Europese inkomsten echter flink toenemen, wat heeft geleid tot een voorstel om dit percentage te verlagen naar 2,5%. Per saldo zal het bedrag dat moet worden afgestaan in dat geval ongeveer gelijk blijven. Overigens is Nederland het enige land in Europa waar Europees spelende clubs hun inkomsten delen met andere clubs.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties