Drie jaar Arne Slot bij Feyenoord: een Europese finale, de titel en de beker

Drie jaar Arne Slot bij Feyenoord: een Europese finale, de titel en de beker

De transfer van Arne Slot naar Liverpool is een feit. Daarmee neemt Feyenoord na drie mooie seizoenen afscheid van een van de beste trainers in de clubgeschiedenis. Eind 2020 zorgde zijn overstap nog voor de nodige scepsis, maar inmiddels heeft Slot de potentie die hij in Feyenoord zag meer dan waargemaakt.

Het kwam in december 2020 als een grote verrassing: AZ-trainer Arne Slot zou Dick Advocaat opvolgen bij Feyenoord. Dat nieuws maakte veel los. In de eerste plaats in Alkmaar, waar de directie zo boos was dat de trainer met een concurrent had gesproken, dat hij per direct werd ontslagen. Het gaf Slot een halfjaar de tijd om zich voor te bereiden op een lastige klus.

Want lastig zou het worden, wisten vrijwel alle analisten, journalisten en andere kenners zeker. Waarom zou Slot instappen bij een club waar de spelers minder zijn dan bij AZ en ze niet in staat zijn om het voetbal te spelen dat hij graag ziet? Bovendien plaatste Feyenoord zich als nummer 5 via de play-offs maar ternauwernood voor Europees voetbal. De club zou instromen in de tweede voorronde van het nieuwe Conference League-toernooi.

Al snel resultaat
Voor Slot stond bij Feyenoord direct een drukke zomer voor de deur. Er moest nog veel gebeuren om een goede, uitgebalanceerde selectie op de been te brengen en intussen begon het eind juli al aan de voorronde van de Conference League. Tegen het kleine FC Drita ging het direct bijna mis. Na de 0-0 in Kosovo won Feyenoord in de eigen Kuip nipt met 3-2. Een stroeve start voor de nieuwe trainer.

Toch bleek in de weken erna dat Slot niet veel tijd nodig had om zijn speelwijze over te brengen. Feyenoord had in de volgende voorrondes een stuk minder moeite met FC Luzern en Elfsborg IF en ook in de Eredivisie begon de ploeg goed, met onder meer een 0-4 zege op bezoek bij PSV. Feyenoord bleek, mede dankzij succesvolle aankopen als Gernot Trauner, Fredrik Aursnes en vele anderen, wel degelijk in staat het aanvallende, attractieve voetbal te spelen waar Slot op hoopte.

yv20210919 3297op

Europees succes
Feyenoord presteerde in de competitie aanzienlijk beter dan het jaar ervoor, maar raakte gedurende het seizoen toch steeds verder achterop in de titelstrijd. Maar in de Conference League was de club succesvoller. Feyenoord eindigde ongeslagen bovenaan in een poule met Slavia Praag, Union Berlin en Maccabi Haifa en was vervolgens ook te sterk voor Partizan Belgrado, nogmaals Slavia Praag en Olympique Marseille.

En dus belandde Feyenoord in de finale van de allereerste editie van de Conference League. In Tirana deed de ploeg niet onder voor tegenstander AS Roma, maar zat een Europese prijs er helaas net niet in. Toch hield Het Legioen vooral positieve gevoelens over aan het eerste seizoen van Feyenoord onder Slot. Zijn ploeg speelde mooier voetbal dan de jaren ervoor in De Kuip te zien was en bezorgde de supporters een onvergetelijk Europees seizoen, dat resulteerde de eerste Europese finale in 20 jaar.

Drie jaar Arne Slot bij Feyenoord: een Europese finale, de titel en de beker

Opnieuw hectische zomer
Het eerste jaar van Slot smaakte naar meer. Toch was het niet bepaald vanzelfsprekend dat hij dat succesvolle seizoen een goed vervolg zou geven. De goede prestaties in Europa waren namelijk bij meer clubs opgevallen, en spelers als Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Luis Sinisterra werden allemaal voor veel geld verkocht. Een goede zaak, want Slot was deels aangesteld om waarde op het veld te creëren. Maar met ook nog het vertrek van veel andere spelers, onder wie huurlingen Cyriel Dessers, Reiss Nelson en Guus Til, bleef er maar weinig over van de ploeg die de Conference League-finale bereikte.

Door het grote verloop in de selectie kende Feyenoord wederom een rommelige voorbereiding. Toch stond de ploeg op tijd klaar voor een goede competitiestart. Voor de Europa League gold dat niet helemaal, want de 4-2 nederlaag in de openingswedstrijd tegen Lazio was misschien wel de zwaarste in het tijdperk Slot. Dit seizoen kende echter ook weer Europese hoogtepunten, zoals de 6-0 zege op Sturm Graz, de thuiszege op Lazio waarmee Feyenoord op de valreep groepswinnaar werd en de 7-1 overwinning op Shakhtar Donetsk in de achtse finale. Een ronde verder was het helaas weer AS Roma waar het Europese seizoen strandde.

Drie jaar Arne Slot bij Feyenoord: een Europese finale, de titel en de beker

Maar het seizoen 2022/23 gaat natuurlijk vooral de boeken in als het seizoen waarin Slot Feyenoord naar de zestiende landstitel loodste. Met een jonge selectie, bestaande uit veel verschillende nationaliteiten, stond de eerste seizoenshelft in het teken van op elkaar ingespeeld raken en punten 'sprokkelen'. Dat Feyenoord als winterkampioen de - door het WK vervroegde - winterstop inging, kwam daarom voor velen als een verrassing.

De landstitel
Toch moesten de belangrijkste maanden nog komen, want in januari en februari stond een groot deel van de toppers van dit seizoen op het programma. In deze wedstrijden werd nog eens duidelijk dat de ploeg naast goed voetbal ook over de nodige veerkracht beschikte. Veel toppers eindigden in een gelijkspel, waardoor de verschillen klein bleven. Pas op 19 maart, na De Klassieker in Amsterdam, nam Feyenoord definitief afstand van de achtervolgers. De 2-3 overwinning was de eerste uitzege tegen Ajax sinds 2005. Maar juist de speech van Slot, die zijn spelers duidelijk maakte dat het niet meer dan een gewonnen wedstrijd was, maakte na afloop indruk.

In de weken erna stevende Feyenoord in rap tempo af op de landstitel. Topscorer Santiago Gimenez had het op zijn heupen, maar de bijdrages van aanvoerder Orkun Kökcü en vele andere spelers waren minstens zo belangrijk. Op 14 mei 2023 was het dan zover. In de eigen Kuip won Feyenoord met 3-1 van Go Ahead Eagles, waarmee de landstitel een feit was. Voor de Rotterdammers het zestiende kampioenschap in de clubhistorie; voor Slot zijn eerste hoofdprijs in het voetbal.

Champions League
De samenwerking tussen Slot en Feyenoord had er op dit moment al op kunnen zitten. Leeds United meldde zich in de winter al voor de trainer en na de titel dacht Tottenham Hotspur (en naar verluidt meerdere clubs) hem aan te trekken. Slot verraste echter en besloot niet zomaar afscheid te nemen van wat hij had opgebouwd bij Feyenoord. Hij verlengde zijn contract en ging zich met de ploeg richten op de volgende uitdaging: de Champions League.

Niet iedereen zal het eens zijn over hoe geslaagd die Champions League-campagne was. Feyenoord overwinterde niet, maar maakte met het voetbal dat het tijdperk Slot kenmerkte wel indruk op het hoogste podium. Vooral over de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid (3-2 verlies) en de thuiswedstrijd tegen Lazio (3-1 winst) werd lang nagepraat. Feyenoord moest het na de groepsfase doen met 'slechts' Europa League-voetbal - waarin Slot weer niet kon winnen van zijn rivaal José Mourinho en diens AS Roma - maar had zichzelf wel uitstekend gepresenteerd op het hoogste niveau.

copyright proshots 22639579

Afscheid mét een prijs
In de Eredivisie presteerde Slots Feyenoord, op een valse start met twee gelijke spelen na, weer uitstekend. Alleen uit bij FC Twente en thuis tegen PSV wist de ploeg niet te winnen. De ploeg wist zelfs het puntenaantal van het kampioensjaar te overtreffen. Toch is dat niet genoeg gebleken, omdat PSV een uitzonderlijk goed seizoen doormaakt. Een tweede titel met Feyenoord zit er voor Slot dus niet in, maar dat betekent niet dat hij zonder prijs afscheid neemt.

Die prijs is uiteraard de KNVB Beker die de trainer eerder deze maand omhoog mocht houden. De route naar dat moment speelde zich volledig in De Kuip af, maar dat betekende niet dat het ook een makkelijke was. Met FC Utrecht, PSV, AZ, FC Groningen en NEC trof Feyenoord sterke tegenstanders, maar de ploeg van Slot slaagde erin ze allemaal te verslaan. Achteraf bleek Liverpool de trainer al voor de bekerfinale gepolst te hebben, maar nadat deze was beslist, raakten de onderhandelingen in een stroomversnelling. Tot de transfer vandaag dus werd bevestigd.

In drie jaar tijd liet Slot Feyenoord prachtig voetbal spelen, liet hij de waarde op het veld stijgen, bereikte hij een Europese finale en won hij de landstitel en de KNVB Beker. De trainer gaat zijn volgende avontuur aan in de absolute top van Europa en verlaat De Kuip door de voordeur.

Drie jaar Arne Slot bij Feyenoord: een Europese finale, de titel en de beker
Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties