"Dit was by far zijn beste wedstrijd van het seizoen"

"Dit was by far zijn beste wedstrijd van het seizoen"

Over de historische Klassieker van zondagmiddag valt lang na te praten. Dat gebeurde dan ook in Studio Voetbal. In de uitzending ging het over de dominantie van Feyenoord tegen aartsrivaal Ajax en werden diverse spelers uitgelicht.

"Het was tegen de verhoudingen in", grapte Pierre van Hooijdonk over de 6-0 zege van zijn oude club. "Het was heel bijzonder. De grootste overwinning ooit op Ajax en de manier waarop maakte nog veel meer indruk. En het viel echt nog mee; de uitslag had veel groter kunnen zijn." Ibrahim Afellay zag hetzelfde. "Je kreeg het idee dat Feyenoord het goal beter op de middenlijn kon zetten, want de wedstrijd speelde zich alleen op de helft van Ajax af."

Rafael van der Vaart schoof ondanks de pijnlijke nederlaag van zijn club ook aan. "Ik heb rauwe kip gegeten en alles geprobeerd, maar ik werd maar niet ziek", grapte hij. "Het was wel echt heel treurig. Feyenoord was fantastisch. Ik heb genoten van de sfeer en hoe ze erop zaten, dat is precies hoe je Ajax moet aanpakken. Op een gegeven moment dacht je: het opbouwen lukt niet, dan moet je lange ballen spelen. Maar Ajax bleef maar opbouwen en het bleef maar fout gaan. Het was dramatisch."

Mes tussen de tanden
"Vorige week na de wedstrijd tegen Utrecht gaven we Feyenoord veel complimenten", aldus Van Hooijdonk. "Ze zaten zo agressief in de wedstrijd en wonnen alle duels. Donderdag was het tegenovergestelde waar, maar nu zagen we weer precies hetzelfde. Die 0-0 tegen FC Volendam kwam voor Ajax ontzettend slecht uit. Feyenoord speelde met het mes tussen de tanden en vanaf seconde 1 was het een spervuur aan aanvallen."

Daarin loofde de oud-spits vooral de rol van Bart Nieuwkoop. "Ik vond hem echt de aanjager hierin. Hij is niet de meest verfijnde speler, maar wel een met een fantastische wedstrijdmentaliteit. Hij liet vanaf de eerste seconde blijken: hier valt niks te halen. Daar trekken medespelers zich ook aan op. Als je iemand met zoveel energie eroverheen ziet klappen en duels ziet winnen, dan kan je niet achterblijven."

Gimenez blijft achter
Van Hooijdonk zag ook het middenveld en natuurlijk buitenspelers Igor Paixão en Yankuba Minteh uitblinken. De enige Feyenoorder die achterbleef, was spits Santiago Gimenez. "Hij kreeg een paar heel grote kansen: een één-tegen-één met Rulli en een volley uit een vrije trap. Dit zijn wel wedstrijden waarin je een heel slechte periode kan doen vergeten. Daar waren dit de momenten voor. Maar waar bij andere de bal elke keer wél goed voor de voeten viel, gebeurde dat bij hem niet."

Toch heeft hij er vertrouwen in dat Gimenez alsnog een groot bedrag gaat opleveren voor Feyenoord. Hij verwacht dat de spits zijn vorm weer terug zal vinden. "Maar er zijn niet veel wedstrijden meer te spelen", reageerde Ibrahim Afellay. "Feyenoord wordt gewoon tweede, dus zoveel is er niet meer om voor te spelen. Bij hem blijft er ook heel weinig over als hij niet scoort. Hij speelt in een elftal dat goed draait, maar de kansen die hem geboden worden, maakt hij niet af." Van Hooijdonk wees er tot slot op dat Feyenoord Gimenez nog niet hoeft te verkopen, als hij deze zomer niet genoeg geld oplevert."

Beste wedstrijd van Minteh
Tot slot werd Yankuba Minteh aangehaald. Waar begin dit seizoen veel twijfels waren over de buitenspeler, zijn die inmiddels zo goed als verdwenen. "Hij ontwikkelt zich goed", oordeelde Afellay. "Je ziet dat hij steeds beter wordt. Natuurlijk, hij had ook weer een moment dat hij een geweldige actie maakte op de achterlijn waarna hij eigenlijk moest terugtrekken, maar vandaag was by far zijn beste wedstrijd van het seizoen."

"Je ziet ook: als je buitenspelers allebei hun goede vorm hebben, wordt het hele elftal ontlast. Dan hoef je het veel minder van andere spelers te hebben. Zo heb je veel verschillende wapens om een tegenstander pijn te doen. De lopers op het middenveld, de creativiteit van Timber, Stengs die af en toe iemand kan wegsteken. De enige die niet in vorm is, is de spits, maar niemand die daar vandaag om maalt."

Lees meer over
Bart Nieuwkoop Santiago Gimenez Yankuba Minteh
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties