Dit is wat er vanavond op het spel staat in Oostenrijk

Dit is wat er vanavond op het spel staat in Oostenrijk

Feyenoord kan zich vanavond bij een overwinning op Sturm Graz zo goed als zeker verzekeren van overwintering in Europa. Als de Rotterdammers winnen in Oostenrijk, kan plaatsing voor de Conference League bijna niet meer fout gaan. In dat geval wordt volgende week donderdag thuis tegen Lazio duidelijk of de ploeg van Arne Slot bij de eerste twee in de poule weet te eindigen.

De oefenmeester weet wat zijn ploeg moet doen vanavond. ''De situatie is niet zo ingewikkeld. Als wij één van de twee wedstrijden winnen, is de kans levensgroot dat wij overwinteren. Zeker dankzij het doelsaldo dat wij hebben ten opzichte van andere teams. Als sportman streef je het hoogste na en dus willen we natuurlijk het liefst verder in de Europa League.''

Omdat alle teams uit Groep F van de Europa League na vier wedstrijden evenveel punten hebben, is werkelijk alles nog mogelijk. Toch wordt vanavond – bij een eventuele overwinning op Sturm Graz – het een en ander al duidelijk. Mocht Feyenoord vanavond namelijk winnen in Oostenrijk, dan is het zo goed als zeker van de play-offronde van de Conference League. De nummer drie van de groep speelt na de winterstop de play-offronde van de Conference League tegen een team dat in dat toernooi als tweede eindigde in de poule.

Mocht Feyenoord als tweede eindigen in Groep F, dan speelt het ook na de winterstop nog in de Europa League. De Rotterdammers kunnen in dat geval een zeer zware loting verwachten, omdat het in die play-offronde speelt tegen een club die als derde eindigde in de groepsfase van de Champions League. Barcelona, Juventus en Atlético Madrid liggen sowieso al uit het miljardenbal en zijn dus mogelijke tegenstanders, maar ook clubs als AC Milan, Sevilla en Tottenham Hotspur kunnen hier nog bij komen. Mocht Feyenoord deze play-offronde overleven, dan gaat het verder naar de knock-outfase van de Europa League.

Het is, gezien het niveau van de clubs die als derde eindigen in de Champions League, dus van belang dat Feyenoord als eerste eindigt in de groep. De groepswinnaar van de Europa League slaat de play-offronde namelijk over en ontloopt daardoor (in ieder geval voor één wedstrijd) de clubs uit de Champions League. In de knock-outfase spelen de groepswinnaars de eerste wedstrijd tegen de winnaars van de play-offronde. Met andere woorden: als Feyenoord als eerste eindigt, dan speelt het de eerste knock-outwedstrijd tegen de winnaar van het duel tussen de nummer twee van de Europa League en de nummer drie van de Champions League (de play-offronde).

Behalve het prijzengeld en de eer is het daarom van belang dat Feyenoord als eerste eindigt in de groep, zodat het de play-offronde mag overslaan. Vanaf de achtste finale (de knock-outfase) kan Feyenoord elke club die nog over is loten. Bekijk in het overzicht hieronder welke Champions League-teams, met nog één wedstrijd te gaan, eventueel als derde kunnen eindigen in de poule.

Lees meer over
Feyenoord Europa League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties