''Dit is symboolpolitiek, dat is door het kabinet ook expliciet gezegd''

''Dit is symboolpolitiek, dat is door het kabinet ook expliciet gezegd''

Het corona-beleid van de demissionaire regering is nog onduidelijker dan het Feyenoord City dossier. Inmiddels is bewezen dat stadions niet tot nauwelijks een bron van verspreiding zijn van het virus, toch moeten ze weer leeg.

Secretaris-generaal van de KNVB, Gijs de Jong is, net als bijna iedereen, verbaasd. "Dit is symboolpolitiek, dat is door het kabinet overigens ook expliciet zo gezegd. Een leeg stadion wordt gezien als een mooie, zichtbare actie", zo laat De Jong weten aan de NOS. "Ik heb met ongeloof naar de persconferentie geluisterd. Waar komt deze plotselinge paniek vandaan?"

"Dit is voor de sportwereld een keiharde lockdown. We hebben als sport nota bene constructief meegewerkt aan de totstandkoming van het corona-toegangsbewijs. We hebben tijdens honderden voetbalwedstrijden, ook tijdens Euro 2020, aangetoond dat voetbalwedstrijden geen potentiële besmettingshaarden zijn. En toch gaat het ineens van honderd naar nul. Dat is wrang. Een voetbalwedstrijd in een leeg stadion is een vreselijk beeld. Toch kan het blijkbaar niet anders. Als KNVB hebben we het kabinet nog voorstellen gedaan. Alleen overdag wedstrijden spelen, dat soort zaken. Het heeft niet mogen baten."

Waar eerder andere mensen klaagden over (half)volle stadions, terwijl hun eigen branche geen tot nauwelijks mensen toe mocht laten is het nu andersom. Oranje speelt aanstaande dinsdag het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen in een lege Kuip. De Jong moest dat vertellen aan een afgevaardigde van de Noorse voetbalbond: "Ik kon hem niet uitleggen waarom de Nederlandse theaters en bioscopen wel open zijn en de voetbalstadions leeg moeten blijven."

Geen potentiële besmettingshaard
"Het RIVM heeft op basis van de bevindingen bij talloze voetbalwedstrijden geconcludeerd dat plaatsnemen op de tribune geen problemen voor de volksgezondheid oplevert", zo toonde de fieldlabs aan "Het is onbegrijpelijk dat Den Haag zich niet baseert op feiten en cijfers. Uit de onderzoeken van de fieldlabs is gebleken dat toeschouwers zich in groepen van duizend mensen rond een stadion bewegen en daardoor geen potentiële besmettingshaard vormen."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties