De Statistieken: Foute passes en gebrek aan kansen

De Statistieken: Foute passes en gebrek aan kansen

Feyenoord en Ajax hebben een troosteloze eerste Klassieker van dit seizoen achter de rug. Dat de wedstrijd slordig was en beide ploegen zo goed als niets creëerden, heeft iedereen kunnen zien. In deze rubriek wordt daarom ingegaan op de bijbehorende cijfers achter dit optreden van Feyenoord.

Het treurige spelbeeld in de Klassieker was in de statistieken goed terug te zien. Beide ploegen produceerden slechts één schot op doel. In het geval van Feyenoord was een schot van Reiss Nelson de enige van 11 doelpogingen in totaal die op doel was; Ajax was goed voor 8 doelpogingen, waarvan alleen de penalty tussen de palen eindigden. Feyenoord kwam nog tot 0,79 xG (Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan); Ajax zonder de penalty zelfs op slechts 0,25 (volgens EredivisiePlots).

Nelson
Zoals gezegd, het enige schot op doel kwam van invaller Nelson. Met 3 doelpogingen in totaal (1 op doel, 1 mis en 1 geblokt) waren de meeste mogelijkheden voor hem en voor Orkun Kökcü (ook 3 doelpogingen, 3 geblokt). De Engelse aanvaller was daarnaast goed voor 1 succesvolle dribbel en 1 sleutelpass en won 3 van zijn 5 duels. Daar stond tegenover dat slechts 40% van zijn passes (6 van de 15) aankwam en dat Nelson 14 keer balverlies leed. Tyrell Malacia (19), Marcus Pedersen (17), Guus Til, Jens Toornstra, Marcos Senesi en Kökcü (allemaal 16) deden dat vaker, maar stonden dan ook langer op het veld.

Senesi
De meest aangewezen hoofdschuldige van de nederlaag was Senesi. De Argentijn ging enorm de fout in bij de eerste tegengoal. Extra zuur is dat de Argentijn buiten die blunder in verdedigend opzicht juist een van de belangrijkere Feyenoorders was. Met 5 onderscheppingen, 2 tackles, 1 clearance en 1 geblokt schot leverde hij samen met Toornstra (5 onderscheppingen, 2 tackles en 2 clearances) het meest verdedigende werk. Ook won hij 6 van zijn 7 duels over de grond, al was dat in de lucht tegen de sterke Sébastien Haller slechts 1 van de 5. Zijn totale aantal gewonnen duels werd alleen door Til (won er 9 van de 14) overtroffen. Senesi was daarbij de speler met de meeste geslaagde dribbels (4 van de 4), gevolgd door Til (3 van de 5).

De Statistieken: Foute passes en gebrek aan kansen

Passnauwkeurigheid
Dat Feyenoord - Ajax van beide kanten een slordige wedstrijd was, heeft iedereen kunnen zien. Slechts 301 van de in totaal 413 passes kwamen aan. Dat leverde een van de laagste nauwkeurigheidspercentages (73%) van dit seizoen op. Alleen bij Slavia Praag-uit (65%), Vitesse-uit en PSV-uit (allebei 72%) lag dat percentage lager. Eerder werd Nelson al genoemd, maar ook basisspelers Bryan Linssen (50%, 4 van de 8), Pedersen (53%, 10 van de 19), Toornstra (57%, 16 van de 28) en Til (63%, 19 van de 30) zagen relatief maar weinig ballen aankomen.

Het hoogste percentage was voor Lutsharel Geertruida (91%, 53 van de 58), al moet daarbij gezegd worden dat dat veelal veilige ballen waren. Zo gaf hij de bal slechts 5 keer lang (4 keer succesvol). Ter vergelijking: Senesi (75%, 49 van de 65) koos 12 keer voor de lange bal (3 keer succesvol). 1 keer gaf de Argentijn een sleutelpasses. De eerder ook slordig genoemde Pedersen gaf er 2, het hoogste aantal aan de kant van Feyenoord. Overigens zijn Fredrik Aursnes (83%, 35 van de 42) en Kökcü (81%, 39 van de 48) de andere twee Feyenoorders die een passpercentage van boven de 80% behaalden.

*Statistieken afkomstig van SofaScore

Lees meer over
De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties