De Statistieken: Dilrosun en Aursnes stichten meeste gevaar

De Statistieken: Dilrosun en Aursnes stichten meeste gevaar

Feyenoord beleefde zaterdag in de eigen Kuip een frustrerende avond tegen sc Heerenveen. Het overwicht dat de Rotterdammers hadden - maar dus geen doelpunten opleverde - wordt in cijfers* nog eens pijnlijk duidelijk. Het meeste gevaar was afkomstig van Javairô Dilrosun en Fredrik Aursnes.

"In het eerste kwartier ging het vrij aardig qua kansen, net als het laatste kwartier. Daartussen lukte het ons maar mondjesmaat om het balbezit om te zetten in grote kansen", zo luidde de analyse van Arne Slot zaterdag na de wedstrijd. In totaal ging het om liefst 68% van het balbezit, waarmee Feyenoord tot 19 schoten kwam, waarvan 11 op doel. Heerenveen noteerde 8 pogingen, waarvan 3 op doel. Ook het aantal xG* viel ruim in het voordeel uit van de Rotterdammers. De vele kansen hadden de ploeg van Slot 2,01 doelpunt op moeten leveren; voor Heerenveen was dat slechts 0,65.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van @EredivisiePlots

Javairô Dilrosun
De 19 doelpogingen waren van veel verschillende Feyenoorders afkomstig, maar in veel opzichten moest het meeste gevaar komen van Javairô Dilrosun. De vleugelaanvaller nam het Friese doel het vaakst onder vuur (3 schoten: 2 op doel, 1 mis) en was ook goed voor de meeste dribbels. Liefst 7 keer probeerde hij een tegenstander uit te spelen met een dribbel, wat 3 keer lukte. Sebastian Szymanski (uit 2 pogingen) en Quinten Timber (uit 4 pogingen) waren goed voor 2 geslaagde dribbels; voor invaller Oussama Idrissi was dat 0 uit 3.

Verder viel op dat Dilrosun liefst 11 duels aanging, waarvan hij er 6 won. Alleen Gernot Trauner vocht er meer uit (12) en won er meer (9), terwijl ook Quinten Timber (5 van de 9), Jacob Rasmussen (5 van de 6) en invaller Orkun Kökcü (3 van de 4) het goed deden in hun duels. Dat Dilrosun zo aanwezig was in het spel van Feyenoord (83 balcontacten), maakte ook dat hij in een negatieve statistiek bovenaan stond. Hij verloor de bal namelijk 20 keer, veruit het meest van elke Feyenoorder.

Fredrik Aursnes
In de passing was Fredrik Aursnes vanaf het middenveld de grootste uitblinker. Met 104 balcontacten was hij na verdedigers Lutsharel Geertruida, Trauner (allebei 109) en Rasmussen (107) het vaakst aan de bal. Daarbij viel vooral het aantal sleutelpasses van de Noor op - passes die direct tot een doelpoging leidden. Dit waren er namelijk 4, het meest van alle Feyenoorders. Op die ranglijst werd hij gevolgd door Geertruida met 3 sleutelpasses en invaller Kökcü met 2.

Aursnes was verder de speler die de meeste lange passes zag aankomen (9 uit 11, gevolgd door Trauner met 7 uit 8) en viel op met een passpercentage van 90% (84 van zijn 93 passes kwamen aan). Ook Marcus Pedersen (60 van de 62, 97%), Justin Bijlow (19 van de 20, 95%), Geertruida (90 van de 97, 93%), Rasmussen (87 van de 94, 93%) en Trauner (86 van de 93, 92%) hadden een hoog nauwkeurigheidspercentage. Daarbij moet worden aangemerkt dat Heerenveen niet hoog druk zette, wat het slagen van de passes tot de eindfase makkelijker maakt.

*Statistieken afkomstig van SofaScore.

Lees meer over
Fredrik Aursnes De Statistieken Javairo Dilrosun
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties