Danilo: "Ik hoop dat als ik ooit weg ben, ze me nooit zullen vergeten"

Danilo: "Ik hoop dat als ik ooit weg ben, ze me nooit zullen vergeten"

Danilo zit na enkele weken al goed op zijn plek bij Feyenoord. Dat vertelde de nieuwe spits in een uitgebreid interview met Voetbal International. Daarin ging hij ook in op het werken met trainer Arne Slot, de druk om Feyenoord aan doelpunten te helpen, en wat hij wil nalaten bij de club.

"Ik ben nu waar ik wil zijn", begon Danilo. "Bij een topclub. Ajax is ook een heel grote club, maar het maakt nogal verschil of je speelt, of dat je een bijrol vervult. Ik merk aan alles bij Feyenoord dat men blij is dat ik hier ben. Dat gevoel zorgt ervoor dat ik dat ook ben. Vanaf de eerste minuut wist ik: dit is nu mijn thuis. Niet alleen omdat iedereen bij Feyenoord me zo goed heeft opgevangen, het is de stad die me doet denken aan waar ik ben geboren: São Paulo. Al die hoogbouw, de drukte, de architectuur. In Amsterdam had ik het ook wel naar mijn zin, maar Rotterdam voelt echt als een nieuwe start."

Ook het werken onder trainer Arne Slot bevalt de nieuwkomer tot nu toe erg goed. "Wat ik echt fijn vind, is dat hij me enorm veel één-op-één feedback geeft. Open en direct. Ik kan het erg goed met hem vinden. We hebben connectie. Hij is constant met me bezig. Steeds gaat het over wat beter moet, alles tot in detail.s Een stapje naar links of naar rechts kan het verschil maken. Dan zegt hij: 'Waarom sta je op dat moment niet daar?' Ik doe dat dan de volgende keer en voel dat het beter is. Details. Slot ontgaat niks. Ik zie ook geen enkel niveauverschil met Ajax, al zal niet iedereen me geloven."

Danilo wees in het interview op landgenoten als Ronaldo en Ronaldinho, die hij van jongs af aan bewonderde. "In voetbal staan altijd weer nieuwe sterren op", zei hij. "Daarom wil ik op mijn eigen niveau een indruk achterlaten op de mensen bij Feyenoord. Niet alleen door mijn voetbal en doelpunten, ook door wie ik ben en hoe mijn karakter is. Een legacy. In de hoop dat als ik ooit weg ben, ze me nooit zullen vergeten."

Doelpunten
Uiteraard weet Danilo ook dat hij gehaald is om voor doelpunten te zorgen. Hij kende op dat vlak al een sterk seizoen in 2020/21, toen hij met zeventien goals clubtopscorer werd bij FC Twente. Wel is het zaak om die vorm nu, in tegenstelling tot dat jaar, langer dan een halfjaar vol te houden. "Ik heb niet voor niets voor vier seizoenen getekend. Als ik bij een club mezelf kan zijn, ben ik gelukkig. Als ik lach, komen de goals en het voetbal vanzelf. In Enschede had ik dat gevoel en vloog alles wat ik aanraakte in het doel. Niet eerder had ik dat zo meegemaakt."

"Maar na de winterstop stokte de productie en gingen we ook als ploeg minder goed spelen. Omdat het mijn eerste jaar was op het hoogste niveau, ga je nadenken. Hoe kon dat? De druk van volle stadions kon het niet zijn, daar genoot ik juist zo van. Ik kwam er al snel achter dat het aan de tegenstanders lag. Die wisten opeens wie Danilo was. Ze dachten: 'Hij heeft voor de winter twee keer tegen ons gescoord, we gaan even wat anders doen.' Je merkt hoe je opeens scherper wordt verdedigd, altijd rugdekking krijgt, hoe de ruimtes kleiner worden gemaakt. Het was aan mij een antwoord daarop te vinden. Leren en groeien, dat is wat ik heb gedaan. Ik heb mijn antwoorden klaar."

Het schrikt Danilo dan ook niet af dat hij nu deels verantwoordelijk is om de doelpuntenproductie van de vertrokken Cyriel Dessers, Bryan Linssen, Luis Sinisterra en Guus Til over te nemen. "Dat is waar ik van hou. Druk zorgt ervoor dat ik harder werk, harder train, dat ik gemotiveerd ben. Dan komen de goals vanzelf. Erin geloven, daarmee begint alles. Toen ik bij Twente kwam, zei ik dat ik kampioen wilde worden. Iedereen lachte me uit. Ik wist ook wel dat het bijna onmogelijk was, maar ik wilde alleen zeggen dat ik het hoogste nastreef. Nu zeg ik hetzelfde als toen, en dit keer een stuk overtuigende. Feyenoord is een grote club, met een grote aanhang, een geweldig stadion, veel supporters en goede spelers. Moet ik dan zeggen dat ik er niet in geloof dat we kampioen kunnen worden?"

Lees meer over
Danilo Pereira da Silva
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties