"Daarom had ik eerder gedacht dat hij een cultheld zou zijn"

"Daarom had ik eerder gedacht dat hij een cultheld zou zijn"

Clubwatcher Mikos Gouka zag Feyenoord in Almere een van de minste wedstrijden van dit seizoen spelen. Toch hielden de Rotterdammers daar geen puntverlies aan over: 0-2. In de AD Voetbalpodcast ging de journalist in op de matige wedstrijd van Feyenoord en de hoofdrol voor Yankuba Minteh.

"Als je de afgekeurde goal niet meerekent, was de goal van Minteh de eerste bal tussen de palen", begon Gouka. "Daarna had Almere ook nog wel wat kansjes. Het was een erg moeizame wedstrijd en eigenlijk het tegenovergestelde van wat je normaal ziet. Meestal geven ze amper iets weg, maar is de eerste kans van de tegenstander een goal. Nu hebben ze voor Feyenoord-begrippen heel veel kansen weggegeven en zelf hun eerste kans benut."

Volgens Gouka was het niet vreemd dat Feyenoord zo voor de dag kwam. "Donderdag speelden ze in een stadion waar 70.000 mensen zitten, nu waren het er een paar duizend en was het uitvak in het begin ook nog leeg. Dat is gewoon heel anders. Ik kan me voorstellen dat het voor spelers best moeilijk is om er weer anderhalf uur te staan als ze er al 120 gespeeld hebben in Rome, met dat resultaat. Daar wordt wel eens makkelijk over gedaan - 'het zijn toch profs?' - maar het is ook mentaal best zwaar."

Arne Slot ziek
Daarbij moest Feyenoord het stellen zonder Arne Slot. De trainer was al enkele weken niet heel fit en moest deze wedstrijd door koorts aan zich voorbij laten gaan. "Maar we kennen Slot inmiddels een beetje. Het is natuurlijk niet zo dat hij onder de wol is gekropen en om kwart over 4 eens op z'n telefoon keek wat het was geworden. Ik kan me niet voorstellen dat er een wissel is gepleegd die Sipke Hulshoff helemaal zelf heeft bedacht."

Matchwinner Minteh
Met invaller Minteh kende de wedstrijd een opvallende matchwinner. Zijn twee treffers waren de eerste in de Eredivisie sinds september. "In De Kuip hoor je toch altijd een beetje gemor als hij weer aan een actie begint waarvan je al denkt: het zit erin dat dit niet gaat lukken", merkt Gouka. "Maar deze jongen speelt pas twee jaar profvoetbal. Hij is ontdekt in Gambia en bij Odense als een komeet omhoog gegaan. Newcastle haalde hem, maar vond hem nog niet genoeg voor de Premier League. Ze zochten voor hem een club op hoog niveau en bij Feyenoord kon hij zelfs Champions League spelen."

Dat Minteh bij Feyenoord nog niet alle twijfels heeft weggenomen, is duidelijk, maar de potentie is volgens Gouka wel degelijk aanwezig. "In Gambia - dat is geen grap - noemen ze hem Messi. Zijn medespelers vinden hem allemaal een grappige jongen. Hij woont tegenover De Kuip en supporters komen hem voortdurend op de fiets tegen. Daarom had ik eerder gedacht dat hij een cultheld zou zijn, in plaats van dat er gemor klinkt."

"Het is ook logisch, want het is nog geen speler die af is, maar hij is wel dreigend. Er gaat nog veel mis, daardoor krijgt hij kritiek. Maar vandaag zag je dat hij die bal er bewust overheen lobte. Kijk de beelden maar eens terug: je zag dat hij keek waar de keeper stond. Het is leuk voor die jongen dat hij dit voor elkaar kreeg."

Lees meer over
Yankuba Minteh
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties