"Daarmee ontnam Wieffer Kökcü heel veel werk"

"Daarmee ontnam Wieffer Kökcü heel veel werk"

Feyenoord was de grote winnaar van het afgelopen voetbalweekend. Na het puntverlies van Ajax, FC Twente en PSV wisten de Rotterdammers in Groningen wél te winnen, waarmee het nog steviger aan kop staat. De analisten van Studio Voetbal vinden dat knap, omdat zij de selectie van Feyenoord nog altijd minder hoog hebben zitten dan die van de concurrenten.

Het was Ibrahim Afellay die daarover begon. "Als je gaat kijken naar de selecties, heeft Feyenoord puur individueel de minste selectie. Des te knapper is het hoe zij ervoor staan. Als Feyenoord kampioen wordt, moeten ze echt een standbeeld neerzetten voor Arne Slot. Wat hij heeft neergezet, is ongekend knap."

Breedte van de selectie
"Feyenoord kan natuurlijk niet putten uit de bank zoals PSV en Ajax dat kunnen", noemde Afellay als voornaamste verschil, waarbij hij kennelijk vergat hoe Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer het gemis van Gernot Trauner en Quinten Timber opvangen. "Daarom zijn ze op zoek naar versterkingen, maar we weten allemaal dat de portemonnee van Feyenoord niet zo goed gevuld is als die van de andere twee topclubs."

Jeroen Stekelenburg was het niet met hem eens. "Ik heb het idee dat ze best breed zijn, maar dat ze iemand missen op de vleugels die elke week levert, zoals Sinisterra vorig jaar deed. Wålemark, Jahanbakhsh, Idrissi en Paixão (en Dilrosun, red.) spelen daar af en toe wel een goede wedstrijd, maar het zijn inwisselbare spelers."

Middenveld
Ondanks de opmerkingen van Afellay is het juist een bankzitter die in korte tijd heeft laten zien goed genoeg te zijn voor de basis, Mats Wieffer. "Ik vond het indrukwekkend", zei Henk Fraser over het nieuwe middenveld. "Vooral de samenwerking tussen Kökcü en Wieffer. Kökcü heeft het al laten zien, maar in deze wedstrijd waren zij samen wel bepalend."

Fraser wees op de eerste goal van Igor Paixão, waarop Wieffer de assist gaf. "Die begon met een opbouw van achteruit, waarbij het Kökcü was die met een lange pass het spel versnelde. Jahanbakhsh koos het juiste moment en gaf de bal op de juiste snelheid en Wieffer kon hem in één keer voorgeven, want hij had onderweg al gekeken. De bezetting voor het goal was ook goed; ik vond dit een fantastische aanval."

Ook Afellay was onder de indruk van Wieffer. "Kökcü is natuurlijk de man bij Feyenoord. Het is waar alle aanvallen beginnen. Wat mooi was om te zien, was dat Wieffer goed weg bleef als Kökcü aan de bal kwam. Dan koos hij voor diepte, maar zodra ze in de omschakeling kwamen, was hij degene die voor de verdediging kwam en daar de tweede bal opving. Daarmee ontnam hij Kökcü heel veel werk."

Klassieker
Uiteraard kwam ook de aanstaande Klassieker nog even ter sprake, waar Feyenoord volgens de analisten de beste papieren heeft. "Ik denk dat de omstandigheden nu heel gunstig zijn", aldus Fraser. "Ze spelen thuis, de druk ligt absoluut bij Ajax en er zijn natuurlijk ook wat strubbelingen daar. Het is een ideaal moment om ze te treffen. Maargoed, dat zeg je vooraf...", voegde de oud-Feyenoorder er voorzichtig aan toe.

"Het is de grootste wedstrijd van Nederland", begon Afellay. "Hoe mooi is het dan voor Feyenoord dat ze in een positie zitten om Ajax de nekslag toe te dienen? Dat is de situatie hoe 'ie er nu voor staat. Als Feyenoord wint, staat het acht punten voor. Dat is wel een heel grote slag. Wie had dat aan het begin van de competitie kunnen denken?"

Lees meer over
Orkun Kökcü Mats Wieffer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties