Rekenkamer Rotterdam: ''Te veel onduidelijk voor besluit stadion Feyenoord''

Rekenkamer Rotterdam: ''Te veel onduidelijk voor besluit stadion Feyenoord''

Als het aan Feyenoord ligt, dan verhuist het over een aantal jaar richting het nieuwe Feyenoord City. Eerder werd de businesscase al goedgekeurd en was het alleen nog wachten op een besluit van de gemeente. Het is voor de gemeente Rotterdam echter nog te vroeg om te besluiten of ze aandeelhouder wil worden. Dat komt omdat er nog te veel onduidelijk is over het nieuwe stadion van Feyenoord.

Dat zegt de Rekenkamer Rotterdam. De gemeente wordt met een bijdrage van 40 miljoen euro mogelijk mede-eigenaar van het nieuwe stadion. Daar zou in juli eigenlijk een definitief besluit over worden genomen. Volgens de gemeentelijke rekenkamer is op belangrijke onderdelen echter onduidelijkheid of er wel wordt voldaan aan de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld.

De business case is getoetst door een financieel adviesbureau. Daarbij is gekeken of alle aannames en berekeningen in dat rapport kloppen en of de plannen voldoen aan de gemeentelijke voorwaarden. Volgens de Rekenkamer zijn er nog te veel vragen onbeantwoord. De bereidheid van financiers is bijvoorbeeld niet getoetst en er ontbreekt duidelijkheid over de financieringsstructuur en het risicoprofiel van de business case. Ook zijn er onzekerheden over de bouwkosten en de risico’s voor de gemeente bij de erfpachtconstructie voor de landaanwinning.

Het nieuwe Feyenoord-stadion is een zeer belangrijk onderdeel van Feyenoord City, de gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid met woningen, winkels en uitgaansgelegenheden. De totale kosten van het nieuwe gebied wordt geschat op anderhalf miljard euro. In december ging de gemeenteraad akkoord met het bestemmingsplan. Het is niet de eerste keer dat de Rekenkamer Rotterdam met een kritisch rapport komt over de tientallen miljoenen die de stad wil bijdragen aan het nieuwe stadion. Eerder werd al geconcludeerd dat de gemeente niet genoeg gekeken had naar de vraag of die miljoenenbijdrage wel in het publieke belang is. Volgens de Rekenkamer is de noodzakelijke aanwezigheid van een publiek belang voor het aandeelhouderschap nog steeds onvoldoende onderbouwd.

Lees meer over
Feyenoord City
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties