''Bewijs dat scheidsrechters worden beïnvloed door kolkend stadion''

''Bewijs dat scheidsrechters worden beïnvloed door kolkend stadion''

Een jaar corona heeft niet alleen de 'normale' wereld veranderd, maar ook de voetbalwereld. Lege stadions zorgen voor heel andere wedstrijden dan voor de coronacrisis. Voetbal International zet de grootste veranderingen op een rijtje. "Zonder aanmoedigingen wordt er minder gescoord, minder druk gezet, is de zuivere speeltijd hoger en geeft de arbitrage minder kaarten aan uitteams."

Het onderzoek is gedaan aan de hand van de Eredivisie, La Liga, de Premier League en de Serie A. Allereerst valt op dat er nauwelijks meer doelpunten worden gemaakt zonder publiek. Er vallen wel minder 'late goals' tijdens de wedstrijden. "Daar zijn drie oorzaken voor aan te wijzen: toeval, minder urgentie om al voor rust het plan te laten vallen bij een achterstand en extra mogelijkheden om te wisselen", aldus journalist Pieter Zwart.

Vanwege de pandemie is er de mogelijkheid om vijf keer per wedstrijd te wisselen in plaats van drie keer. Dit heeft wel een aantoonbaar effect. Zwart: "In de Eredivisie is het aantal doelpunten van invallers bijna verdubbeld. Eens in de twee wedstrijden scoort iemand van de bank. Met publiek was dat eens in de drie duels." De zuivere speeltijd is ook toegenomen. "Zonder supporters ligt het spel minder stil en neemt de zuivere speeltijd toe. In de Eredivisie is de bal gemiddeld een minuut langer binnen de lijnen dan in de situatie met publiek. Zonder woedende reacties zijn er blijkbaar minder opstootjes en wordt er minder tijd gerekt. Een positief effect van lege stadions."

Een hele minuut dus. De arbitrage lijkt meer beïnvloed te worden door de lege stadions. "Met publiek kregen bezoekende teams structureel meer overtredingen en gele kaarten tegen. Dat effect is zónder fans volledig verdwenen. Sterker, thuisclubs maken nu juist iets meer overtredingen en krijgen wat vaker geel. Dezelfde trend is zichtbaar in La Liga, de Premier League en de Serie A. Overtuigend bewijs dat scheidsrechters worden beïnvloed door een kolkend stadion."

Tot slot wordt er, Europees gezien, minder druk gezet dan voorheen. Dat geldt niet voor Nederlandse clubs, die over het algemeen een minder drukke agenda hebben dan de spelers in de grote competities. "Over de hele linie beklijft het beeld dat de afwezigheid van publiek ten koste gaat van de attractiviteit. Tegenover positieve effecten als eerlijkere arbitrage en meer zuivere speeltijd staat een lichte afname van het aantal doelpunten en minder open wedstrijden door de afwezigheid van pressing. Blijkbaar is de terugkeer van supporters nodig om ploegen weer naar voren te schreeuwen."

Lees meer over
PSV Vitesse
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties