''Juist Feyenoord leent zich voortreffelijk voor een reallifeserie''

''Juist Feyenoord leent zich voortreffelijk voor een reallifeserie''

Het was al lange tijd bekend, maar ook Disney bevestigde deze week dat er een achtdelige documentaireserie over Feyenoord aankomt. De serie wil 'de boeiende verhalen achter de schermen' bij Feyenoord laten zien. Columnist Sjoerd Mossou kijkt ernaar uit, maar vraagt zich wel af hoe 'oprecht' de documentaire zal zijn.

"Dat juist Feyenoord zich voortreffelijk leent voor een reallifeserie, behoeft weinig uitleg", begint hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Bij geen andere Nederlandse club schurken succes en mislukking zo dicht tegen elkaar, en over de kijkcijfers hoeft niemand zich druk te maken. Volgens de makers wordt de documentaire 'baanbrekend' en Feyenoord zelf belooft een heel 'transparante club' te zijn en zet de deuren wijd open. Dat belooft wat."

Of de documentaire ook aan die verwachtingen zal voldoen, is nog even de vraag. Mossou wijst op de 'gelikte en mierzoete' documentaires over Juventus en Manchester City en hoopt zelf meer op een serie als Sunderland Till I Die. "Of deze Disney-documentaire een ongefilterd beeld van de werkelijkheid geeft, is straks vrij eenvoudig te toetsen", vervolgt hij.

"De vraag is bijvoorbeeld of Dirk Kuyt erin zit, bij voorkeur op de eerste dag na zijn verpletterende metamorfose. Horen we straks de hele waarheid achter de transfer van Lucas Pratto, een speler van wie heel Argentinië al lang wist dat hij te zwaar en te traag was? Welke rol speelt zaakwaarnemer Vlado Lemic precies bij Feyenoord, als zakenvriend van technisch directeur Frank Arnesen, juist nu de scouting vrijwel volledig is ontmanteld? Wat gebeurde er een paar weken geleden exact in de catacomben van de Kuip tussen Arnesen en AZ-directeur Robert Eenhoorn? Gaan we die ruzie in vol ornaat te zien krijgen, of wordt dat allemaal zorgvuldig weggeknipt? En krijgen we een verse blik op het stadiondossier in coronatijden, of is dat allemaal net wat te explosief?"

"De lat ligt wat hoog nu, dat realiseer ik me", besluit Mossou. "Maar dat krijg je ervan als je zo hoog van de toren blaast in je persberichten. Om eerlijk te zijn voorzie ik eerder een veilige middenweg, met Dick Advocaat in zijn vertrouwde rol als driftige knuffeltrainer en met Cor Pot als vrolijke sidekick. Een ietwat romantische blik op Het Legioen zal vast niet ontbreken, want dat gaat erin als koek bij de mensen. Gooi er voor de balans wat donderende kleedkamerscènes tussendoor, film een contractgesprekje en de trailer is alvast klaar."

Lees meer over
De Kuip Dirk Kuyt Dick Advocaat Frank Arnesen Lucas Pratto Disney+
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties