El Ahmadi over Jørgensen: ''Er moeten mensen om hem heen spelen''

El Ahmadi over Jørgensen: ''Er moeten mensen om hem heen spelen''

Nicolai Jørgensen is al enkele seizoenen een mysterie bij Feyenoord. In het kampioensjaar was de spits ongenaakbaar, maar sindsdien kampt hij met blessures en vormverlies, afgewisseld met korte sportieve oplevingen. Oud-Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst werd kampioen met Jørgensen in 2017. "Zijn manier van vrijlopen, de goals die hij maakte, ik kon aan alles zien dat hij een goede spits is."

Feyenoord was in die tijd, net als nu, op zoek naar een nieuwe spits. Gio weet nog hoe Jørgensen in De Kuip terecht kwam. "Het mooie was dat ik met de trainers van Feyenoord twee maanden eerder bij Bayern München op werkbezoek was. Op een van die dagen ontmoetten we op het complex de hoofdscout Scandinavië van Bayern. We begonnen over spelers te praten. Ik zei dat we een spits zochten en vroeg hem toen welke spelers voor ons, bij Feyenoord, nou goed zouden zijn om naar te kijken. Hij was heel duidelijk: ’De enige die ik zou nemen is Jørgensen van Kopenhagen!’ Dat bleef in mijn hoofd zitten”, aldus Van Bronckhorst in De Telegraaf. Martin van Geel maakte de deal uiteindelijk rond.

Er is ook een andere kant aan de spits, iets dat hem nu misschien wel parten speelt. "Nico is een heel gevoelige jongen. Je moet wel heel goed met hem werken en zorgen dat hij zich fijn voelt. Er is veel gebeurd in zijn leven, dat is bij hem heel bepalend." Jørgensen is nu, dankzij de blessures en de vormdips, al geruime tijd niet meer de spits van het kampioensjaar. "Hij is uit zijn ritme gehaald en dat is zonde. Terwijl hij fantastisch functioneerde en een goede wisselwerking had met Dirk Kuyt. Hij speelde zich ook niet voor niets in de picture bij Newcastle.”

Ook Karim El Ahmadi herinnert zich Jørgensen natuurlijk nog en snapt niks van diens doelpuntendroogte. "Dat bestaat gewoon niet. Hij heeft het in Denemarken, in Nederland en in de nationale ploeg bewezen. Alleen hebben blessures hem dwars gezeten. Hij moet maar voor een ding zorgen: fit blijven. Dan komt alles terug.” Al speelt de huidige speelstijl de spits wellicht ook parten. "Onder Gio speelden we hoger, zetten we vaak snel druk op de tegenstander. Nico had meer mensen om zich heen. Bij Dick zakt het team veel terug, het middenveld staat dicht bij de verdediging en dan zie ik Nico in z’n eentje voorin staan. Er moeten mensen om hem heen spelen. In het kampioensjaar was Dirk Kuyt de grote bliksemafleider. Later had hij Robin van Persie om zich heen. En nu? Het zou goed zijn als Jens Toornstra gewoon op tien gaat spelen. Die stond er eerst naast, daarna stond hij op een controlerende positie, maar ik houd van Jens als hij er steeds overheen komt. Ik denk dat dan ook de vorm bij Nico terugkomt.”

Arno Philips is al enkele jaren fysiek trainer van Feyenoord en heeft de fysieke ongemakken van Jørgensen van dichtbij meegemaakt. "Nico is een voetballer die eigenlijk atletisch gezien alle facetten heeft om een goede spits te zijn. Hij kwam binnen als een oersterke spits, hij trainde als een bezetene en hij is zelfkritisch", zo vertelt Philips. "Nico heeft de pech gehad dat zijn voet- en knieblessure hem zwaar parten speelden. Als je wat aan je hand of schouder mankeert, kan je nog wat doen. Nico kon maandenlang nauwelijks revalideren. Dat brak hem op, want de voorbereiding is echt de basis om topfit te zijn. Die heeft hij dit seizoen wéér gemist.”

Lees meer over
De Kuip martin van geel Robin van Persie Giovanni van Bronckhorst Jens Toornstra Dirk Kuyt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties