''Technisch beleid is te zwak om de enorme potentie te verzilveren''

''Technisch beleid is te zwak om de enorme potentie te verzilveren''

Elke club maakt vooraf aan het seizoen een begroting en die gaat al of niet gehaald worden. Bij de begroting van vorig seizoen had natuurlijk niemand rekening gehouden met de uitbraak van het coronavirus en dus was het afwachten wat de jaarcijfers op zouden leveren. Conclusie: het valt voorlopig heel erg mee voor Feyenoord.

De door directeur betaald voetbal, Eric Gudde, ingeschatte schadepost van 400 miljoen euro voor de Eredivisie werd bij lange na niet gehaald, al verloren PSV en Ajax gezamenlijk 62 miljoen euro aan omzet vanwege tegenvallende sportieve resultaten in het vorige seizoen, zo rekende Voetbal International uit. Feyenoord (+2,6 miljoen, van 70,8 miljoen naar 73,4 miljoen) en AZ (+12,8 miljoen naar 38,3 miljoen, inclusief 7,5 miljoen verzekeringsgeld vanwege een ingestort dak) gingen er opvallend genoeg juist op vooruit qua omzet.

De coronacrisis heeft dankzij supporters, met hun seizoenkaarten, en sponsors slechts een kleine invloed gehad op Feyenoord. Ook Fox Sports betaalde de televisiegelden gewoon netjes. Onderzoeksjournalist Tom Knipping weet dat Ajax het Bayern München van Nederland wil worden, maar waar de Duitse club zichzelf kan bedruipen zijn de Amsterdammers erg afhankelijk van de gelden van de Champions League. De verhoudingen liggen, voorlopig, een stuk duidelijker in Duitsland dan in Nederland, waar Bayern München standaard 100% meer geld genereert dan naaste belager Borussia Dortmund.

Zonder de inkomsten van de Champions League heeft Ajax een omzet van €106.7 miljoen, PSV van €60.7 miljoen en Feyenoord van €63.7 miljoen. Dat betekent dat Feyenoord een inhaalslag zou kunnen maken door zich ook weer eens voor de poulefase van de Champions League te plaatsen. Ter vergelijking: Ajax haalt weliswaar 68% meer geld op dan Feyenoord, maar dat wordt 121% met de inkomsten van de Champions League erbij.

Feyenoord zou kunnen aanhaken
Knipping: "Toch is die kloof niet onoverbrugbaar voor de achtervolgers. Stel je voor dat PSV of Feyenoord volgend jaar Champions League speelt en Ajax niet. Gezien de impact van de torenhoge UEFA-premies verdwijnt dan de voorsprong van Ajax ineens als sneeuw voor de zon. Dat zagen we al eens gebeuren in het seizoen 2017/18. Toen speelde Feyenoord in de Champions League en Ajax niet. Feyenoord verdiende dat jaar prompt meer geld dan Ajax. De Rotterdammers konden dat vervolgens niet vertalen naar structureel succes, maar deze sterke afhankelijkheid van het UEFA-infuus geeft wel aan dat de situatie voorlopig nog onvergelijkbaar is met die in bijvoorbeeld Duitsland." De hoofdzaak in Nederland lijkt voorlopig om de Champions League gelden niet jaarlijks in dezelfde zak te laten verdwijnen om aldus de competitie spannend te houden.

Salarissen
Qua salarissen is Feyenoord niet de club om bij te voetballen. Ajax betaalt jaarlijks €92.4 miljoen aan salarissen en PSV stelt daar €47.1 miljoen tegenover. Feyenoord betaalt nog wel beduidend beter dan AZ:€38.8 miljoen tegenover €21.5 miljoen. Aan de andere kant is Feyenoord ook de enige club waar er niet meer uitgegeven wordt dan er binnenkomt, zo kunnen de Rotterdammers tegenslagen gemakkelijker opvangen dan Ajax en PSV, die hun uitgavepatroon aangepast hebben aan deelname aan de Champions League. Lukt dat een keer niet, dan zou het kaartenhuis aldaar zomaar in elkaar kunnen storten.

Al zou Feyenoord wel betere cijfers moeten gaan overleggen bij het verkopen van spelers, want die zijn al jaren negatief. De stadionclub heeft dit seizoen echter, ondanks de wisselende resultaten, weer eens overduidelijk kapitaal op het veld staan. Knipping: "Waar PSV en AZ het Ajax moeilijk maken door goede spelersverkopen succesvol te herinvesteren, slaagt Feyenoord daar maar niet in. Het technisch beleid is te zwak om de enorme potentie te verzilveren. Voor het vierde achtereenvolgende jaar afkoersen op een negatief transferresultaat in een succesvolle verkoopcompetitie als de Eredivisie, dat geeft te denken." Waar andere clubs hun paradepaardjes graag verkopen, daar is Feyenoord er dus een stuk terughoudender in.

Klik hier om het complete artikel te lezen

Lees meer over
De Kuip PSV martin van geel Fox Sports Steven Berghuis Jens Toornstra ajax FC Groningen sc Heerenveen ADO Den haag Borussia Dortmund coronavirus Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties