Bekerheld Elia: ''Ik móést naar die Coolsingel''

Bekerheld Elia: ''Ik móést naar die Coolsingel''

Feyenoord Magazine heeft een bekerspecial gemaakt voor de honderdste KNVB Bekerfinale en daarin mag Eljero Elia niet ontbreken. De buitenspeler kroonde zich in 2016 tot matchwinner en slaagde zo al in zijn eerste seizoen in zijn missie. ‘Ik móést naar die Coolsingel’, blikt Elia in de nieuwste editie van Feyenoord Magazine terug. Een voorproefje uit het uitgebreide interview lees je hieronder.

‘Ik zei het toen vaak tegen ploeggenoten: “Er hebben hier zulke grote spelers gespeeld die geen prijs hebben gepakt”. Ik wilde in het rijtje komen met grote spelers die wél een prijs met Feyenoord hebben gewonnen’, omschrijft Elia zijn ‘missie’.

Hoe herinner jij je het seizoen 2015-2016?
Elia: ‘Als een erg wisselvallig seizoen. We begonnen goed, hadden toen ineens een serie van nederlagen en kwamen daardoor op grote achterstand in de strijd om de titel. Dus die missie van mij werd een missie van ons allemaal. We wilden het seizoen met zijn allen goed afsluiten en dat kon in het bekertoernooi.’

Zelf eiste Elia behalve in de finale ook in de voorgaande rondes al een hoofdrol op. Door de vrije trap te versieren waaruit de enige goal tegen Ajax viel bijvoorbeeld, maar ook door de assist te geven bij de late 1-1 van Tonny Vilhena tegen Willem II. Door die gelijkmaker en de benutte strafschop van Dirk Kuyt in de verlenging kreeg het bekeravontuur voor Feyenoord nog een vervolg. Na een verlenging tegen Roda JC (0-1) en de halve finale tegen AZ (3-1) plaatste het team van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst zich voor de eindstrijd.

Er moet een hoop druk op die finale tegen FC Utrecht hebben gestaan, door de toen tegenvallende resultaten in de competitie.
‘Niet om op te scheppen of stoer te doen, maar ik ken geen druk. Ik ben profvoetballer geworden om in volle stadions te spelen, dus daar geniet ik dan van. Voor die finale had ik het daar ook over met Gio. Hij zei: “Jij staat altijd op in belangrijke wedstrijden, dus ik reken op je”. Nou, ik speelde Mark van der Maarel helemaal dol!’

Zo’n kwartier voor tijd kreeg Elia bij een 1-1 stand loon naar werken. Hij kapte directe tegenstander Van der Maarel uit, trok naar binnen en knalde de bal via de binnenkant van de linkerpaal en de rug van keeper Filip Bednarek (die de goal officieel op zijn naam kreeg) over de doellijn.

Herinner jij je de ontlading van toen? Je ging flink tekeer op de achterlijn.
‘Het was ook echt een enorme bevrijding! Er kwam een hoop frustratie uit, omdat we niet meer meededen om de titel. Het was een dag om historie te schrijven. Zo voelde ik dat. Ik was ook zo enorm blij voor alle Feyenoord-supporters. Ik ben echt van de club en van de supporters gaan houden. Na het kampioenschap was heel Rotterdam een maand ziek van blijdschap! Nog steeds kijk ik alle wedstrijden, wanneer ik niet met Basaksehir hoef te spelen.’

Dan heb jij ook gezien dat dit seizoen wel wat weg had van het seizoen 2015-2016?
‘Ook dit jaar was de titel al snel geen optie meer, inderdaad. Feyenoord was dit seizoen ook zoekende. Er zijn natuurlijk veel spelers weggegaan, maar ik heb Feyenoord ook veel mooie dingen zien doen. Daarom zeg ik je ook dat Feyenoord AZ helemaal gaat opeten in de finale.’

Lees meer over
Dirk Kuyt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties