De tegenstander: Roda JC opnieuw degradatiekandidaat

De tegenstander: Roda JC opnieuw degradatiekandidaat

Roda JC wist vorig seizoen op de valreep degradatie naar de Jupiler League te ontlopen. Dit jaar voeren de Limburgers, die net als Feyenoord kwartfinalist zijn in de KNVB Beker, opnieuw een achterhoedegevecht.

Volksverhuizing
In Kerkrade vond afgelopen zomer een kleine volksverhuizing plaats. Roda JC nam na het veiligstellen van lijfsbehoud in de Eredivisie via de play-offs namelijk afscheid van maar liefst achttien spelers. Een enkeling van hen kreeg de kans om een stap hogerop te maken, maar veruit het grootste deel van de vertrokken spelers wist niet bepaald een onuitwisbare indruk achter te laten en trok gedesillusioneerd de deur van het Parkstad Limburg Stadion achter zich dicht.

Randzaken
Die uittocht was de erfenis van een roerig jaar in de clubhistorie, dat uiteindelijk met dank aan interim-trainer Huub Stevens nog een positief slot kende. Voor die tijd ging het in Kerkrade vooral over randzaken: over een Russische geldschieter (Aleksei Korotaev) die uiteindelijk achter de tralies belandde, over Nicolas Anelka die plotseling als adviseur neerstreek bij Roda JC en over de negen nieuwelingen die in de winterstop werden gehaald en maar weinig bleken toe te voegen.

Creativiteit verwacht van Gustafson
De nieuwe trainer Robert Molenaar liet bij zijn aanstelling weten dat hij de ploeg volgens een helder plan wil laten voetballen, namelijk in een 4-3-3 formatie en met de blik naar voren gericht, waarbij Feyenoord-huurling Simon Gustafson op het middenveld voor de nodige creativiteit moet zorgen. Van zijn ambities kwam alleen zeker in de eerste weken van het seizoen nog niet veel terecht, want Roda JC startte de competitie met liefst zes nederlagen op rij. Daarbij moet worden aangemerkt dat de ploeg allerminst een eenvoudig programma had in augustus en september, met onder meer uitwedstrijden tegen PEC Zwolle, PSV en FC Utrecht.

Kwartfinalist
Desondanks was daarmee al snel duidelijk dat Roda JC ook dit seizoen is veroordeeld tot een achterhoedegevecht. Sterker nog, met tot dusver drie overwinningen, twee gelijke spelen en twaalf nederlagen is de club op dit moment drager van de rode lantaarn in de Eredivisie. De doelstelling richting tweede seizoenshelft is daarmee ook helder, want Roda JC zal alles in het teken stellen van lijfsbehoud. Daarnaast hoopt de ploeg stiekem op een succesje in de KNVB Beker. Ten koste van VVSB plaatste Roda JC zich donderdagavond – wel moet moeite (0-1) – voor de kwartfinales, waarin het op bezoek gaat bij Willem II.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties