"Dat is de bevestiging dat we hier met z'n allen goed bezig zijn"

"Dat is de bevestiging dat we hier met z'n allen goed bezig zijn"

Ook na de start van dit seizoen is het duidelijk dat de jeugdopleiding van Feyenoord nog altijd succesvol is. Met Gjivai Zechiël en Leo Sauer die nieuw bij de selectie zijn, komen ook Antoni Milambo, Quilindschy Hartman, Justin Bijlow en Lutsharel Geertruida uit de Feyenoord Academy. Toch zijn de prestaties van Feyenoord Onder 21 vaak een negatief onderwerp.

Het oudste jeugdteam lijkt van dit seizoen echter serieus werk te maken in de strijd om promotie. Het doel is duidelijk: in de najaars- of voorjaarscompetitie op de eerste plek eindigen, en het liefst bij allebei. Toch legt trainer Melvin Boel in gesprek met het Algemeen Dagblad uit dat de grootste prioriteit net iets anders ligt. "Zoveel mogelijk spelers klaarstomen voor het grote Feyenoord, dát heeft de prioriteit." Spelen op een hoger niveau helpt er uiteraard wel bij om beter voorbereid te zijn.

Het klaarstomen van spelers is Boel met Zechiël in ieder geval gelukt. "Met Gjivai ben ik als trainer een lichting meegegroeid. Ik heb hem onder me gehad in de onder 18 en afgelopen jaar in de onder 21." Sauer sloot vorig seizoen aan bij het Onder 21 elftal van de trainer en heeft dit seizoen ook al zijn meerwaarde bewezen in Feyenoord 1.

Lef en bravoure
"We willen jongens met lef en bravoure opleiden. Dat een paar jongens nu op de deur kloppen, is de bevestiging dat we hier met z’n allen goed bezig zijn", vervolgt Boel zijn verhaal. "Het is natuurlijk wishful thinking om van de 200 jeugdspelers, er 200 klaar te maken voor het eerste elftal. Maar we willen elk jaar spelers afleveren voor het eerste elftal. Het is toch geweldig dat Quilindschy Hartman zich bijvoorbeeld zo knap staande heeft gehouden in zijn eerste jaar bij Feyenoord 1. Die beelden dat hij emotioneel voor de camera stond na het kampioenschap, deel ik in onze groepsapp. 'Dit kunnen jullie ook bereiken'."

Kracht van de opleiding
De voetbalvisie die onder voormalig technisch directeur Frank Arnesen is ingezet, is inmiddels kenmerkend voor de hele jeugdopleiding. Ieder team speelt in dezelfde stijl, zodat spelers zo makkelijk mogelijk kunnen aanpassen aan de stap naar het eerste elftal. "Of hier nu jongens van de onder 18 of van het eerste elftal bij mijn elftal meedoen, we hebben allemaal dezelfde speelstijl. Dat is de kracht van de opleiding: de lijn van spelen is duidelijk, je weet wat voor soort voetbal er gespeeld wordt bij het eerste en hoe wij dat doorvertalen. De spelprincipes zijn voor de spelers duidelijk."

Internationale wedstrijden
Ondanks dat de spelers van Feyenoord Onder 21 in de competitie niet altijd de meest spraakmakende tegenstanders treffen, zal een deel gaan spelen in de UEFA Youth League (tegen SS Lazio, Celtic en Atlético Madrid) en zal het complete elftal deelnemen aan de Premier League International Cup. In dit Engelse toernooi zullen de Rotterdammers spelen tegen de jeugdelftallen van Liverpool, Everton, Fulham en Crystal Palace.

Volgens trainer Boel is dit een mooi platform om de jongens verder te ontwikkelen. "Bij Feyenoord 1 speel je drie wedstrijden in acht dagen, op dat schema willen we de jongens voorbereiden. Het is interessant om te zien wat dat met de talenten doet Wat doet dat reizen, anders eten, ander ritme en een ander bed met een lichaam en een herstel. Daarom zien we dat als leerzame potjes en tripjes."

Lees meer over
Feyenoord Onder 21
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties