Belangrijke rol voor Slot: "Inspiratiebron voor de jeugdopleiding"

Belangrijke rol voor Slot: "Inspiratiebron voor de jeugdopleiding"

De jeugdopleiding van Feyenoord komt steeds meer positief in de schijnwerpers te staan. Dit komt mede dankzij de nieuwe lichting talenten met Gjivai Zechiël en Leo Sauer die dit seizoen al indruk hebben gemaakt in het eerste elftal van de Rotterdammers.

In gesprek met de NOS vertelt Rini Coolen, hoofd van de jeugdopleiding, over de ontwikkelingen die de laatste tijd zijn ingezet. "We hebben ons vier vragen gesteld", begint Coolen. "Waarom komen we iedere dag naar de club? Hoe willen we spelen in het eerste elftal? Welke vaardigheden hebben spelers nodig om dit voetbal te spelen? En hoe en wanneer kunnen wij deze vaardigheden aanleren bij onze jeugdspelers?"

Coolen vertelt dat na zijn aanstelling in 2021, Feyenoord het Amerikaanse bedrijf Sportology heeft ingeschakeld, zij hebben de gehele club doorgelicht. Daarna is de voetbalvisie op papier gezet en is daar in de praktijk vorm aan gegeven. "Daarin is ook bekeken welke hoofdcoach daarbij paste. Slot is cruciaal geweest in het uitvoeren van de manier van spelen in het eerste elftal. De zichtbare spelintenties en spelprincipes gelden als inspiratiebron voor de jeugdopleiding."

Nadat de voetbalvisie op papier stond en Slot was aangesteld, was het belangrijk om ook in de jeugdopleiding de juiste spelers te krijgen en de juiste vaardigheden aan te leren. "Daar zijn vijf leerlijnen uit ontstaan. Dit heeft alles met leeftijdskenmerken te maken. Wanneer sta je waar voor open? Natuurlijk verschilt dit soms per individu. Daarom is een andere leerlijn, 'de individuele', het belangrijkste. Onze coaches passen training en coaching op maat toe."

Volgens Coolen is het doel nog altijd om met Feyenoord Onder 21 te promoveren naar de Tweede Divisie en vervolgens naar de Keuken Kampioen Divisie. "Wij geloven erin dat spelers zich bij hogere weerstand makkelijker kunnen aanpassen als zij de stap maken naar Feyenoord 1. Daarom houden we de beste spelers het liefst in Rotterdam. Soms is het voor een speler echter belangrijk om elders speelminuten te maken. Dan is verhuur een optie."

Robin van Persie
Over de oud-international is Coolen erg enthousiast. "Robin kijkt, leert, denkt na, experimenteert, reflecteert en is continu op zoek naar hoe het nog beter kan. Hij weet goed waar hij nu staat en welke stappen hij moet maken, neemt hiervoor de tijd en verzamelt goede mensen om zich heen."

"Ook het podium van de Youth League is voor hem weer een geweldige leerschool waarbij ook het managen een grote rol speelt daar je te maken hebt met spelers uit verschillende teams en verschillende staven."

Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties