Feyenoord begint Champions League-avontuur met winst op Celtic

Feyenoord is de groepsfase van de Champions League begonnen met een overwinning op Celtic. Het openingsdoelpunt werd vlak voor rust gemaakt vanuit een vrije trap door Calvin Stengs. De Schotten eindigden de wedstrijd met negen man nadat er twee spelers van het veld werden gestuurd met een rode kaart. Alireza Jahanbakhsh was ook nog trefzeker.

Aangemoedigd door een schitterende sfeeractie begon Feyenoord enigszins nerveus aan de wedstrijd. Vooraf was Slot vooral benieuwd of de Rotterdammers ook dominant konden spelen op het hoogste niveau in Europa. Celtic hield het compact en zette bij vlagen prima druk. Feyenoord had veel moeite om goed en snel te combineren. Al waren Yankuba Minteh en Luka Ivanušec wel een aantal keer dreigend door de ruimte achter de verdediging van de Schotten te bespelen.

copyright proshots 22411045

De gehele eerste helft was het voor Feyenoord onduidelijk wat de ideale formatie in de punt van de aanval zou zijn. Minteh begon, maar na twintig minuten vond de trainer het tijd om Paixão in de spits te zetten en de snelheid van de Gambiaan te gebruiken op de rechtsbuitenpositie. Naarmate de wedstrijd vorderde, begon Feyenoord meer grip op de wedstrijd te krijgen en dwong het Celtic tot fouten. Er werd echter niet het maximale uit de geboden ruimte en mogelijkheden gehaald.

Dat het openingsdoelpunt van Feyenoord uit een standaardsituatie viel, was dan ook een aangename meevaller voor de Rotterdammers. Dankzij een uitstekende vrije trap van Calvin Stengs werd de ban gebroken en trilde De Kuip op zijn grondvesten. De middenvelder wist Joe Hart vanaf ongeveer vijfentwintig meter te passeren. Tijdens de rust werd er door Slot niet gewisseld, maar ongetwijfeld genoeg besproken in de kleedkamer. De speech en het doelpunt voor rust gaven de ploeg vertrouwen, want de start van de tweede helft was veelbelovend.

copyright proshots 22412018

Quilindschy Hartman was goed in vorm met een aantal uitstekende voorzetten. Uiteindelijk kreeg Feyenoord via een strafschop een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Igor Paixão werd neergehaald, ging zelf achter de bal staan, maar schoot zwak in waardoor Hart kon keren. Gustaf Lagerbielke ontving wel zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten met rood. De teleurstelling van de gemiste strafschop werd al snel weggespoeld. Celtic kreeg opnieuw rood na een harde overtreding van Thiago Holm.

copyright proshots 22411634

Met elf tegen negen was het voor Feyenoord zaak om de wedstrijd zo snel mogelijk in De Kuip te beslissen. Geertruida leek dat al snel te doen, maar het doelpunt werd na inmenging van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Uiteindelijk was het Alireza Jahanbakhsh die de bevrijdende 2-0 maakte. De buitenspeler kreeg de bal voor zijn voeten en schoot raak. Vervolgens werd de wedstrijd vakkundig uitgespeeld en zijn de drie punten in Groep E een feit. De opgelopen blessure van Luka Ivanušec was echter wel een grote smet op de zegen.