József Kiprich - De succesvolle Feyenoord-cultspits

167 wedstrijden sjokken, sprinten en puffen resulteerde in 64 goals, maar bovenal een ongekende populariteit onder het legioen. József Kiprich, in Rotterdam beter bekend als de tovenaar van Tatabánya, bereikte op 7 september 2023 de schitterende leeftijd van 60 jaar. In deze nieuwe Special blikt de de cultspits terug op zijn voetballeven bij Feyenoord.

"Ik hoop dat ik zo snel mogelijk uit deze rot rolstoel kan opstaan," begint Kiprich zijn verhaal in de special van Feyenoord. De oud-spits van Feyenoord viel twee jaar geleden van de trap en werd daarna direct opgenomen in het ziekenhuis. "Na de training kwam ik de trap af en gleed ik uit over de laatste trede. Ik viel op mijn zij en brak alles."

Kiprich gaat ook in op zijn overstap naar Feyenoord. De toenmalige 26-jarige spits maakte voor een recordbedrag van 1,2 miljoen gulden de overstap naar De Kuip. "Het was lastig om onder de omstandigheden van toen naar het buitenland te gaan. We waren nog geen EU-lid. Er was dus nogal wat rompslomp toen ik het land verliet. Ik moest toestemming vragen bij de bond zodat ik de stap naar het buitenland kon maken."

"Als ik het me goed herinner, was ik de derde of vierde speler die toestemming kreeg. Op dat moment was ik in de vorm van mijn leven. Ik speelde in het nationale elftal. Ik scoorde doelpunten in het nationale elftal en bij Tatabanya. En de club wilde geld aan mij verdienen. Daar komt ook nog bij dat de hoofdsponsor van Tatabanya failliet ging, en de club dus geen geld had en daarom drie spitsen verkocht. Alle drie onze spitsen werden verkocht."

Uiteindelijk werd Kiprich bij Feyenoord een groot succes en werden er meerdere prijzen gevierd op de Coolsingel. De Hongaar werd kampioen en wist vier keer de KNVB Beker te winnen. "Dat is met geen woord te beschrijven. Wat een feest er daar gevierd werd. Dat kan men zich slechts voorstellen als men erbij was. Elke prijs was mooi, maar het kampioenschap was zeker het mooiste."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties