Van Marwijk: ''Dat is de kracht van een goed elftal''

Van Marwijk: ''Dat is de kracht van een goed elftal''

Bert van Marwijk kijkt met veel belangstelling naar Feyenoord en Ajax. De oud-trainer van de Rotterdamse club ziet dat trainer Arne Slot zijn zaakjes goed op orde heeft. John Heitinga is zoekende en dat is juist het grootste probleem voor de Amsterdammers de laatste weken.

"Ajax zoekt, terwijl we de laatste fase van het seizoen ingaan, nog steeds naar de ideale samenstelling", begint Van Marwijk zijn verhaal in De Telegraaf. "Dat zag je ook tegen Go Ahead. Nu stond Bergwijn er weer naast, Dusan Tadic linksbuiten in plaats van spits, Kudus staat het ene moment op 10 of spits en dan weer rechtsbuiten, Baas stond linksback en Brobbey dus centrumspits. Dan heb je te maken met een zoekende coach. Daardoor is er na al die maanden nog geen balans en geen vastigheid."

Slot heeft zijn formatie al maanden gevonden. Ook de buitenspelers beginnen steeds beter in vorm te komen en een prima rendement te halen. "Slot wisselt alleen als hij ertoe gedwongen wordt. En iedere speler op de bank weet ook dat hij een vaste positie heeft als hij erin komt. Het systeem, de spelopvatting, echt alles blijft hetzelfde. Iedereen weet wat hij moet doen en dat is de kracht van een goed elftal."

Daarnaast is ook Van Marwijk lovend over de teamgeest die momenteel heerst bij Feyenoord. "Het zelfvertrouwen is door die duidelijkheid alsmaar toegenomen. Wat ik mooi vond tegen Sparta is hoe de hele bank van Feyenoord, iedere wisselspeler en iedere coach, de goals meeviert. Jongens die geschorst of geblesseerd waren, stonden achter het hek mee te springen. Je ziet gewoon met eigen ogen dat Feyenoord naar iets heel moois toegroeit."

UEFA Cup
Bert van Marwijk won met Feyenoord in 2002 de UEFA Cup en dat was ook mede te danken aan het collectief. De 70-jarige Van Marwijk maakt dan ook graag de vergelijking. "Het brengt herinneringen terug aan het jaar waarin we met Feyenoord de UEFA Cup wonnen. Zoals niemand Feyenoord begin dit seizoen als kampioenskandidaat zag omdat Ajax meer dan 100 miljoen euro investeerde, zo zag niemand in ons een UEFA Cup-winnaar. Maar ook toen hadden we een vast elftal, waarin iedereen wist wat hij moest doen."

''In de UEFA Cup-finale tegen Dortmund misten we Brett Emerton (geschorst) en hij was echt een belangrijke speler voor ons. Maar in de finale stond Chris Gyan daar en die ging helemaal mee in de flow van het elftal. Voor dit Feyenoord is Lutsharel Geertruida ook zo’n belangrijke speler. Met Geertruida kan Feyenoord in balbezit variëren. Staat hij rechtsback, dan loopt hij in de opbouw vaak schuin het middenveld in en daar creëert Feyenoord zo de extra man.''

Lees meer over
Van Marwijk
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties