Van Gaal: "Spelers als Til zijn daar heel belangrijk in"

Van Gaal: "Spelers als Til zijn daar heel belangrijk in"

Bondscoach Louis van Gaal kon het maandag tijdens zijn persconferentie wederom niet eens worden met Valentijn Driessen. De Telegraaf-journalist vond het onbegrijpelijk dat Feyenoorder Guus Til wel was opgeroepen, terwijl Georginio Wijnaldum werd gepasseerd. Van Gaal wees echter op de onderschatte rol van de middenvelder.

"Guus Til heeft geleverd in het Nederlands elftal", luidde de duidelijke uitleg van Van Gaal. "Als ik inzette en op de trainingen, heeft hij altijd geleverd." Hij verwees terug naar het WK van 2014 in Brazilië, waarop hij met Oranje als derde eindigde. "Ik heb daar een team van gemaakt. Spelers als Guus Til zijn daar heel belangrijk in. Het gaat er niet alleen om dat je vrolijk bent als je speelt, maar ook als je niet speelt."

Andersom vond de bondscoach dat Wijnaldum tijdens de laatste interlandperiode níét geleverd heeft. Hij herinnerde eraan dat hij de oud-Feyenoorder eerder steeds naar de kant haalde. "Louis van Gaal wisselt niet voor niets. Als jij heel goed speelt, zal ik je nooit wisselen. Of je moet er zelf om vragen." Als voorbeeld noemde hij het optreden van Tyrell Malacia in de meest recente interland tegen Duitsland. Hij werd naar de kant gehaald, maar alleen omdat hij niet meer kon. "Anders had ik hem nooit gewisseld, want tegen Duitsland was hij een van de betere spelers op het veld.

Pitbull
Sowieso sprak de bondscoach lovend over Malacia. Zijn nieuwe assistent Edgar Davids zou de Feyenoorder wel eens kunnen helpen om zich nog verder te ontwikkelen. "Davids was mijn pitbull. Dat heb ik vandaag aan de groep uitgelegd. De manier waarop hij speelde: gefocust, met een geweldige oriëntatie, zowel defensief als aanvallend. Er was altijd spirit in dat ventje. Dat was in het begin niet zo. We hebben heel wat strijd geleverd in het begin, maar hij werd mijn pitbull."

Diezelfde route zou Malacia volgens Van Gaal ook kunnen bewandelen. "Spelers die nu op hem lijken, zijn Denzel Dumfries en Tyrell Malacia. Maar zij hebben nog niet die defensieve oriëntatie van Edgar. Daar moeten ze zich nog in ontwikkelen. Die beelden heb ik ze ook laten zien."

Lees meer over
Oranje Tyrell Malacia Guus Til
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties