Van Beek: "De meeste mensen hebben geen idee hoe Bijlow zich nu moet voelen"

Van Beek: "De meeste mensen hebben geen idee hoe Bijlow zich nu moet voelen"

Naast zijn rol als aanvoerder van sc Heerenveen, is oud-Feyenoorder Sven van Beek tegenwoordig ook bezig aan een tweede carrière als vastgoedmakelaar. Voor Voetbal International was dat de aanleiding voor een uitgebreid gesprek met de momenteel geblesseerde verdediger. Daarin kwamen ook zijn oude club Feyenoord en oud-ploeggenoot Justin Bijlow ter sprake.

Van Beek brak als jeugdspeler door bij Feyenoord en zou uiteindelijk 153 officiële wedstrijden in het rood-wit spelen. Toch maakte hij als Feyenoorder ook minder mooie periodes mee. Door een zwakke wedstrijd tegen AZ liep de verdediger zijn miljoenentransfer naar AS Monaco mis, waarna blessureleed nog meer roet in het eten gooide. Bijvoorbeeld toen Feyenoord in seizoen 2016/17 voor het eerst in 18 jaar tijd weer kampioen werd, maar Van Beek zelf het hele seizoen moest toekijken.

'Dieptepunt in mijn carrière'
"Ik was blij voor de club, voor de jongens. En zelf mocht ik een schaal achter mijn naam zetten. Ik had Rotterdam en alle mensen om me heen nog nooit zo uitgelaten gezien als na dat kampioenschap. Dus dat was een heel mooie ervaring", blikte hij terug. "Maar het was ook een dieptepunt in mijn carrière. Stond ik daar op het veld, op mijn krukken. Zielig, alleen. Hoe kun je dan genieten, op zo'n moment? Ik heb toen wel wat traantjes moeten wegpinken."

Toch kijkt hij vooral positief terug op zijn tijd bij 'zijn' club. "Ik heb toch maar mooi dat Feyenoordshirt mogen dragen. In mijn jeugd was er op de club om mij heen bijna niemand die dacht dat ik het zou halen. Maar het is me gelukt. Heel veel jongens hadden meer talent dan ik, maar ze hadden niet mijn mentaliteit. Toen ik na anderhalf jaar terugkeerde van die voetblessure, heb ik een heel mooie periode beleefd. Ik heb Champions League gespeeld met Feyenoord, de beker gepakt. Het jaar erop nog een keer. En inmiddels ben ik toch alweer bezig aan mijn elfde seizoen op het hoogste niveau in Nederland. Daar mag ik wel trots op zijn."

'Zal nooit nee zeggen tegen Feyenoord'
Tegenwoordig houdt Van Beek zich naast zijn voetbalcarrière dus bezig met een tweede loopbaan als vastgoedmakelaar. Maar voorlopig staat voetbal nog gewoon op plek één. Van Beek wil zelfs een terugkeer bij Feyenoord niet helemaal uitsluiten. "Toen ik net bij Heerenveen zat, sprak ik daar niet over. Ik was al afgeschreven door veel mensen. Maar binnen een jaar had ik mezelf weer op de kaart gezet. Vlak voor mijn blessure begon het te kriebelen: een stap omhoog leek er toch nog wel in te zitten. Nu ben ik weer in het diepe (een nieuwe blessure, red.) en moet ik eerst weer boven water komen. Maar je weet nooit. Ik richt me nu op Heerenveen, hier heb ik het goed. Maar ik zal nooit nee zeggen tegen Feyenoord, dat lijkt me logisch."

Blessureleed Bijlow
Sowieso volgt Van Beek Feyenoord nog op de voet. Er lopen nog diverse oude bekenden rond, onder wie Justin Bijlow, 'lotgenoot' wat betreft blessures. "Ik ken Justin heel goed, we zitten in dezelfde vriendengroep. De meeste mensen hebben geen idee hoe hij zich nu moet voelen. Gerevalideerd, even moeilijk gehad, daarna weer bezig aan een goede reeks. Hij stond er weer, was weer keeper van het Nederlands elftal aan het worden. En nu dit. Weer een blessure."

Van Beek zelf kan zich wel goed indenken hoe de Feyenoord-doelman zich voelt. "Ook hij zal malen. Ook hij zal de opmerkingen horen. 'Is hij een man van glas?' Dezelfde vragen krijgen. 'Hoe ver ben je? Nog niet fit? Jij hebt ook altijd wat, hoe kan dat?' Ik heb het allemaal naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Ik voel met hem mee." Contact hadden de twee nog niet. "Bewust", legde Van Beek uit. "Ik had zelf ook nooit de behoefte om iedereen gelijk te spreken en alles te beantwoorden. We gaan elkaar snel zien, maar nu laat ik Justin even uitrazen.

Lees meer over
Sven van Beek Justin Bijlow
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties