Ueda merkt verschil bij Feyenoord: "Hiervoor had ik mij dat nooit beseft"

Ayase Ueda kwam afgelopen zomer voor een recordbedrag over naar Rotterdam, maar heeft tot dusver nog geen grote impact kunnen maken. De Japanner kan nog niet rekenen op heel veel speelminuten en ook het beheersen van de taal is nog lastig om echt goed te kunnen aanpassen. Toch geniet hij tot op heden wel van zijn avontuur bij Feyenoord.

"Rotterdam is groter en makkelijker om in te wonen", vergelijkt Ueda zijn huidige leven met die in België. Voor de spits is het wel lastig om zich aan te passen, vooral omdat hij amper Engels spreekt. "Ik heb hulp gekregen met immigratiezaken. Ik kan enigszins delen verstaan en daarop reageren. Ik communiceer met spraak en lichaamstaal."

Tijdens zijn vierde wedstrijd in het shirt van Feyenoord wist Ueda zijn eerste doelpunt te maken. "Ik voelde me opgelucht. Ik had een aantal gemiste kansen in voorgaande wedstrijden." De Japanner ziet dat hij nog veel kan verbeteren. "Eén ding is om de bal langer bij me te kunnen houden. Ik streef er ook naar om meer te improviseren om kansen te kunnen creëren. Het is belangrijk om gespecialiseerd te zijn, maar ik moet mijn spel verbreden. Dat is nog een aandachtspunt."

Santiago Gimenez
In de afgelopen jaren zou Ueda ongetwijfeld een basisspeler zijn geweest bij de Rotterdammers, maar nu heeft hij één van de beste Feyenoord-spitsen voor zich lopen. "Ik denk dat hij veel heeft en kan, waarvan ik nog kan leren. Zijn statistieken spreken voor zich. Als je hem ziet spelen, zie je zijn positionering en het jagen op de bal. Ik vind hem een geweldige speler."

Of Gimenez ook nog iets kan leren van Ueda? "Ik heb eigenlijk geen idee. Wanneer ik analyseer waarom hij zoveel doelpunten kan scoren dan kijk ik goed naar hem. En ik weet niet wat alle antwoorden zijn, maar ik denk aan wat er in zijn hoofd om gaat tijdens het spel. Binnen het samenspel van Feyenoord: hoe past hij zijn bewegingen en aanvallen toe voor het doel?"

Blessure
Zijn eerste kans om zich echt te laten zien was in de Champions League tegen Celtic. Echter liep Ueda vlak daarvoor een blessure op bij het nationale elftal van Japan en dus was hij niet inzetbaar. "Ik wilde echt graag spelen. Ik wilde het veld opgaan, ook al was ik geblesseerd. Al was het wel mijn eigen fout dat ik geblesseerd was. Ik heb m’n mindset veranderd, want teleurgesteld blijven had geen zin."

Verschil met Cercle Brugge
"Feyenoord is een grote club en de voorzieningen zijn totaal anders dan die van Cercle Brugge", heeft Ueda in de afgelopen maanden gemerkt. "De spelers en inhoud van de training zijn totaal verschillend. Ook heeft Feyenoord modernere technologie. Het is op vele vlakken een stuk technischer. Dat is de indruk die ik krijg van mijn eigen trainingen."

Het grootste verschil? "De passie van de fans en het aantal mensen in het stadion is gelijk te merken. Volgens mij zijn alle stadions groter dan in België. Ik vind de Feyenoord-supporters echt geweldig. Daardoor voelt het ook als een grote en belangrijke club."

Ook de speelstijl van Feyenoord is anders dan dat hij van te voren gewend was. "Wat je ziet is dat er veel wedstrijden zijn waar zij de regie in handen hebben. Hiervoor had ik mij dat nooit beseft. Voor nu ben ik nog geen basisspeler maar ik zou daar graag deel van uitmaken."

Lees meer over
Ayase Ueda
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties