"Trainingskamp is in eerste plaats investering in onze sportieve doelstellingen"

"Trainingskamp is in eerste plaats investering in onze sportieve doelstellingen"

Een goed hotel, een professioneel trainingscomplex en enkele serieuze oefentegenstanders. Voor de selectie van Feyenoord, die op 22 juli weer afreist naar het trainingskamp in het Oostenrijkse Saalfelden, is het vanzelfsprekend dat dit alles goed is geregeld. Teammanager Frank Boer vertelt in het Feyenoord Magazine wat hier allemaal bij komt kijken.

Het plannen van een trainingskamp begint al vroeg, want er is veel om rekening mee te houden. Het programma in de verschillende competities, maar bijvoorbeeld ook de internationale verplichtingen van de spelers. "Om die reden zitten we al in januari met verschillende stafleden bij elkaar om diverse scenario's met elkaar door te nemen, terwijl we daarnaast zo snel mogelijk het competitieschema van de KNVB hopen te ontvangen."

Bovendien zijn er meer clubs die voor hun trainingskamp op zoek zijn naar de beste locaties. "Als je tot mei of juni wacht met het vastleggen, zijn de toplocaties al voor je neus weggekaapt. Daarom is het zaak om al vroeg te bepalen in welke week je het trainingskamp gaat plannen. Daarvoor is een goede samenwerking tussen alle mensen op 1908 cruciaal. Wij concludeerden dit jaar al in januari dat de week van 22 juli in alle scenario's de beste optie was voor ons."

Saalfelden
Het is de derde keer op rij dat Feyenoord voor dit trainingskamp afreist naar Saalfelden. De club werkt daarvoor samen met Onside, een partij die gespecialiseerd is in trainingskampen en voorrang heeft op dergelijke locaties. "Via Onside zitten we ook dit jaar in een hotel waar Liverpool al een aantal keer is geweest en waar ook Bayer Leverkusen graag komt. De locatie bevalt zó goed, dat we daar graag terugkeren. Al kijken we ook ieder jaar naar de alternatieven."

Ook qua klimaat, omgeving, rust en reistijd - zonder jetlags - is Oostenrijk een ideale bestemming. "Voor de allergrootste Europese topclubs kan het commercieel interessant zijn om een tour te doen door Azië of Amerika. Maar je hebt te maken met jetlags, spelers moeten misschien tussentijds invliegen en ook tussendoor moet je veel reizen. Bovendien is het een periode waarin we nieuwe spelers willen laten acclimatiseren in Rotterdam. Dan is het niet ideaal als ze lange tijd van huis zijn. We zien het trainingskamp op de eerste plaats als investering in onze sportieve doelstellingen. Het voetbalprogramma staat bij ons voorop."

Oefenwedstrijden
Dit jaar werd Feyenoord door Benfica uitgenodigd voor de Eusébio Cup, maar normaal gesproken helpt Onside ook met het vinden van oefentegenstanders. "Voor onze trainer is het belangrijkste dat we een tegenstander treffen van een goed niveau. We merken de laatste jaren dat het voor andere clubs steeds aantrekkelijker wordt om tegen ons te spelen. Dat heeft alles te maken met onze sportieve resultaten van de afgelopen jaren, ook in Europa."

Vervolgens is het belangrijk dat de faciliteiten aan alle wensen voldoen. Zo reist het grasteam van Feyenoord een maand voor het trainingskamp al af naar Saalfelden voor een eerste check van het trainingsveld. Ook neemt de club eigen koks mee, waarbij gezorgd wordt dat de spelers bij aankomst in het hotel direct de eetzaal in kunnen.

Gedrag stimuleren
Boer vertelt tot slot hoe belangrijk de kleinste details kunnen zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om een avondje uit met de selectie. "Ik herinner me dat we in de winterstop van 2022/23 een heel bijzondere avond hadden, op de bovenetage van een mooi restaurant met uitzicht op zee. We hadden daar rust en privacy, waardoor er een leuke en bijzondere sfeer kon ontstaan, die echt heeft bijgedragen aan het teamgevoel en het uiteindelijke succes dat seizoen."

Dergelijke details houdt hij ook voor ogen bij andere keuzes. "We willen bijvoorbeeld dat het trainingsveld altijd op loopafstand van het hotel ligt. Op die manier kunnen jongens na een training nog eens een balletje trappen met elkaar, of kan de trainer wat extra's doen. Als je na afloop met z'n allen weer de bus in moet, dan kan dat niet, of zit de helft te wachten. Dat levert onnodige irritatie op, terwijl je met een veld dicht bij het hotel juiste en ontspannen sfeer creëert en reistijd bespaart. Zo proberen we alle keuzes die we maken tegen het licht te houden, met als doel dat die keuzes leiden tot het gewenste gedrag, zonder dat spelers daar bewust mee bezig zijn."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties