Til blikt terug: "Toen was ik meteen van dat stempel 'Kuipvrees' af"

Til blikt terug: "Toen was ik meteen van dat stempel 'Kuipvrees' af"

Guus Til is nog altijd zeer gelukkig met zijn keuze voor Feyenoord. In het programma Mirror Talk van ESPN vertelde de middenvelder nog eens uitgebreid over de reden achter die keuze en zijn tijd bij Spartak Moskou.

Om te beginnen noemde Til het geweldig om 'weer voetballer te zijn'. "In eerste instantie zit je op voetbal omdat je het spelletje leuk vindt. Als je dan op de bank terecht komt, valt het in een keer tegen allemaal. Hier ben ik het voetbal zelf echt weer gaan waarderen." Til vertelde veel waarde te hechten aan zijn basisplaats. "Uit je wedstrijden blijkt hoeveel vertrouwen iemand in jou heeft en of je in de ogen van anderen goed genoeg bent. Als dat niet zo is, dan knaagt dat en zorgt dat ook voor gebrek aan zelfvertrouwen."

Niet alleen sportief had Til het zwaar in Rusland. Ook het cultuurverschil had hij naar eigen zeggen onderschat. "Ik ben daar helemaal alleen naartoe gegaan. Ik weet nog dat ik de eerste dag op straat kwam, de supermarkt zocht en toen dacht: 'oh jeetje, ze hebben hier natuurlijk een ander alfabet'. Die bordjes kon ik niet lezen en je kon ook niemand aanspreken, want ze spraken geen Engels. Dat zijn dingen waar ik misschien beter over had moeten nadenken."

Inmiddels is Til dus blij om weer in Nederland te zijn. Bij Feyenoord voelde de middenvelder zich al snel weer op zijn plek. Een belangrijk moment daarbij was de thuiswedstrijd tegen FC Drita, waarin hij de Rotterdammers met een hattrick in een lastige wedstrijd naar de volgende voorronde hielp. "Als je zo opent, ben je ook meteen af van dat 'Kuipvrees' waar mensen het anders over gaan hebben", weet hij. "Op dat moment wist ik: 'ik sta er, ik ben begonnen'."

Bekijk hieronder het hele interview met Til, waarin hij ook ingaat op de mentale gezondheid van profvoetballers en zijn tijd als jeugdspeler bij AZ.

Lees meer over
Guus Til
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties