Overzicht: Alle info over de nieuwe Champions League-opzet

Overzicht: Alle info over de nieuwe Champions League-opzet

Feyenoord is zeker van de tweede plaats in de Eredivisie, en daarmee plaatsing voor de Champions League. Zoals bekend zal dat toernooi er komend seizoen iets anders uitzien dan voorheen. Zo doen er nu 36 clubs mee, in plaats van de 32 van de afgelopen jaren, en speelt iedere deelnemer liefst 8 groepsfasewedstrijden in plaats van 6.

De opzet
Deze groepsfase ziet er anders uit dan we gewend zijn. In plaats van uit- en thuiswedstrijden tegen dezelfde drie tegenstanders, treft ieder team acht verschillende tegenstanders: vier uit en vier thuis. Deze opzet betekent ook dat het toernooi afscheid neemt van de afzonderlijke poules. In plaats daarvan maken alle 36 deelnemers deel uit van dezelfde grote ranglijst.

Enkel de nummers 1 t/m 8 van deze ranglijst plaatsen zich direct voor de knock-outfase. De nummers 9 t/m 16 worden gekoppeld aan de nummers 17 t/m 24 in een tussenronde, waarbij de hoogste geëindigde ploeg de return in eigen huis mag spelen. Voor de nummers 25 t/m 36 zit het toernooi er direct op. 'Degradatie' naar de Europa League, zoals Feyenoord afgelopen jaar gebeurde, bestaat in de nieuwe opzet niet meer.

De speeldata
De nieuwe opzet betekent ook dat het wedstrijdschema er iets anders uitziet. De belangrijkste wijziging is dat iedere deelnemer automatisch 'overwintert', omdat de laatste twee groepsfaseduels in januari worden afgewerkt. Daarnaast is het ook niet meer standaard zo dat speelrondes in de verschillende Europese toernooien in dezelfde week vallen. Daarom wordt tijdens de eerste speelronde naast de dinsdag en de woensdag, ook op de donderdag gevoetbald in de Champions League.

Speeldata groepsfase:
Matchday 1: 17 t/m 19 september 2024
Matchday 2: 1 en 2 oktober 2024
Matchday 3: 22 en 23 oktober 2024
Matchday 4: 5 en 6 november 2024
Matchday 5: 26 en 27 november 2024
Matchday 6: 10 en 11 december 2024
Matchday 7: 21 en 22 januari 2025
Matchday 8: 29 januari 2025

Klik hier om alle speeldata te zien.

De loting
Op 29 augustus 2024 weet Feyenoord welke acht clubs het in de groepsfase zal treffen. Vanwege de complexere opzet, zal ook de loting er echter anders uitzien. In plaats van de bekende balletjes, zal de loting door een computer verricht worden. Tijdens de loting trekt deze telkens een club, die vervolgens wordt gekoppeld aan acht tegenstanders. De potten 1 t/m 4 die we kennen van de oude opzet bestaan hierbij nog steeds. Clubs treffen uit iedere pot - dus ook die waarin ze zelf zitten - twee tegenstanders.

De deelnemers
Als nummer twee van de Eredivisie is Feyenoord - net als natuurlijk nummer 1 PSV - zeker van deelname aan de Champions League. Op dit moment zijn in totaal 10 van de 36 clubs bekend. Naast Feyenoord en PSV zijn dit Arsenal, Manchester City, Real Madrid, Bayer Leverkusen, Bayern München, Internazionale, AC Milan en Paris Saint-Germain.

In deze topcompetities strijden meerdere clubs nog om de overgebleven tickets. Ook de kampioenen van Portugal, België, Schotland en Oostenrijk zullen rechtstreeks instromen, evenals natuurlijk de winnaars van de Champions League en Europa League. Nog eens twee extra tickets gaan naar de landen die tijdens het huidige Europese seizoen de meeste coëfficiënten verzamelen. Op dit moment zijn dat Italië en Duitsland.

De laatste zeven tickets worden verdeeld via de voorrondes. Deze worden opgesplitst in een kampioenenpad (vijf tickets) en een niet-kampioenenpad (twee tickets). In dit eerste pad wordt gestreden tussen de kampioenen van landen die niet in aanmerking komen voor een rechtstreeks ticket. Het niet-kampioenenpad gaat tussen clubs uit landen waar de kampioenen wel direct geplaatst zijn. In Nederland ligt FC Twente bijvoorbeeld op koers om deze voorronde te halen.

Lees meer over
UEFA Champions League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties