Opvallende stijging in uitgaven Feyenoord: "Kampioenselftal duurder dan gedacht"

Opvallende stijging in uitgaven Feyenoord: "Kampioenselftal duurder dan gedacht"

Feyenoord presenteerde onlangs het jaarverslag van het seizoen 2022/23. Verslaggever Tom Knipping dook in een uitgebreide video van Voetbal International dieper in die cijfers. "Alles gaat enorm de hoogte in. Niet alleen de resultaten en de omzet, maar ook wat ze uitgeven is enorm gestegen. Meer dan ik dacht", vatte hij zijn conclusies samen.

Een omzet van €99 miljoen, een operationeel resultaat van -€7 miljoen, een spelersresultaat van €16,5 miljoen en een nettowinst van €6,6 miljoen. Dat waren de belangrijkste conclusies uit het jaarverslag van Feyenoord. Daarbij valt dus op dat het operationeel resultaat negatief is, al is dat volgens Knipping nog niet zo vreemd. "Feyenoord was lange tijd een van de clubs die altijd met een sluitende begroting werkten. Dat moest, omdat ze als een van de weinige clubs verlies maakten met transfers", lichtte hij toe.

"Onder Arne Slot werd dat anders en in de zomer van 2022 hebben ze voor het eerst in lange tijd serieus gecasht op de transfermarkt. Op basis daarvan konden ze wat meer risico's nemen in de begrotingen. Als je kijkt naar wat Ajax, PSV en AZ in de loop der jaren hebben verdient, kun je aannemen dat dit om een structurele kentering gaat. Daarom neemt Feyenoord nu wat meer risico's, door de salariskosten en het spelersbudget op te voeren. Dat resulteert nu in een operationeel tekort van 7 miljoen euro."

Gat met PSV qua salaris gedicht
Dat de omzet zou stijgen, lag na de coronajaren en de sportieve successen ook in de lijn der verwachtingen. Dat geldt aan de andere kant ook voor de salariskosten. Deze zijn in 2 jaar tijd gestegen van zo'n 35 à 38 miljoen euro, tot liefst 58 miljoen euro. "Qua salaris is het gat met PSV nagenoeg gedicht", merkte Knipping op. "Ze hebben een succesvol seizoen gehad, daar komen altijd premies bij kijken voor spelers en staf. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook dure spelers gekocht en gaan de basissalarissen omhoog. De trainer heeft verlengd en verdient nu ook meer. Dat alles resulteert in deze salariskosten."

Tegenover de 99 miljoen euro omzet moest Feyenoord dus 58 miljoen euro aan salariskosten wegstrepen. Internationaal zijn dat volgens Knipping geen vreemd bedragen. "Het is hooguit opvallend omdat Feyenoord niet veel vet op de botten heeft. Tot afgelopen seizoen hadden ze maar een licht positief eigen vermogen. Begin vorig jaar hebben ze zelfs een waarschuwing gehad van de UEFA. Uiteindelijk is alles goed uitgevallen door de goede resultaten, maar toen de salarissen werden afgesproken wist Feyenoord dat nog niet. Wat dat betreft hebben ze een risicootje genomen."

Feyenoord haalde Champions League-voetbal en deed het bovendien goed op de transfermarkt. Met de verkoop van onder meer Tyrell Malacia, Luis Sinisterra, Marcos Senesi en Fredrik Aursnes werd naar verluidt zo'n 70 miljoen euro verdiend, al communiceerde de club zelf een verkoopwinst van 47 miljoen euro. "Dat is na aftrek van alle kosten", legde Knipping uit. "Daar moet je de afschrijving van aankopen nog vanaf halen. Dat is 30 miljoen, dus bleef er 17 miljoen euro transferwinst over. Daarmee maakten ze het negatieve operationeel resultaat ruimschoots goed."

Opvallend hoge afschrijvingen
De genoemde afschrijvingenpost, in totaal 30 miljoen euro, is opvallend. Deze is verdubbeld ten opzichte van de jaren ervoor. "De afschrijvingen zijn het aankoopbedrag van spelers, uitgesmeerd over de looptijd van het contract. Feyenoord schrijft in het jaarverslag dat het voor 47 miljoen euro heeft verkocht en dat bedrag heeft geherinvesteerd. Maar met deze afschrijvingen, zou ik eerder uitkomen op 65 miljoen euro. Ik vraag me dus af waar dat bedrag vandaan komt."

Huurkosten van bijvoorbeeld Sebastian Szymanski kunnen een mogelijke verklaring hiervoor zijn. "Als je een huursom betaalt én de volledige salarislasten overneemt, mag je de huursom afschrijven", vertelde Knipping. "Het kan ook dat ze veel hebben betaald aan makelaars. En daarnaast worden ook tekengelden - die spelers en trainers krijgen als ze een (nieuw) contract tekenen - afgeschreven. Als Slot veel tekengeld heeft gekregen voor het verlengen van zijn contract, kan dat ook een verklaring zijn."

Conclusie
"We kunnen concluderen dat het kampioenselftal toch een stukje duurder is dan gedacht", stelde Knipping tot slot. "En ook dat Feyenoord in vrij rap tempo PSV is voorbijgestreefd." Aan de hand van de volgende tabel lichtte hij de verhoudingen toe:

2021/22 2022/23 Ontwikkeling
Ajax 57 miljoen 56 miljoen -1 miljoen
Feyenoord 15 miljoen 30 miljoen +15 miljoen
PSV 32 miljoen 28 miljoen -4 miljoen
AZ 8 miljoen 9 miljoen +1 miljoen

Daarbij weet Knipping dat die verschillen nog groter zullen worden. Hij verwacht volgend seizoen opnieuw een daling van de afschrijvingen van PSV, tot zo'n 25 miljoen euro. Tegelijkertijd zullen deze kosten bij Feyenoord blijven stijgen. "Kökcü en Danilo zijn vertrokken, maar dat zijn een jeugdspeler en een transfervrije versterking. Daar is allebei geen geld voor betaald, dus de afschrijvingen zullen niet omlaag gaan. Wel heeft Feyenoord voor 39 miljoen euro ingekocht. Dat betekent omgerekend opnieuw 9 miljoen euro aan afschrijvingen, boven op die 30 miljoen euro. Na Ajax heeft Feyenoord nu duidelijk het duurste elftal van de Eredivisie."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties