Obiku onder de indruk van Geertruida: "Iedereen ziet nu zijn prachtige stijl"

Obiku onder de indruk van Geertruida: "Iedereen ziet nu zijn prachtige stijl"

Ieder kampioenschap kent zijn eigen helden en belangrijke spelers. Zo was Mike Obiku een cultheld van het kampioensteam in 1993, was Jean-Paul van Gastel de aanvoerder van het elftal in 1999 en was Karim El Ahmadi erg belangrijk in het kampioensjaar van 2017. Samen blikken ze in De Telegraaf vooruit op het aanstaande kampioenschap.

De meest waardevolle speler van het huidige elftal? Waar Van Gastel en El Ahmadi meteen de aanvoerder aanwijzen, vindt Obiku dat niet alle credits naar één speler kunnen gaan. El Ahmadi legt zijn keuze uit: "Ik zeg meteen Orkun Kökcü. Wat een goede keuze is het geweest van Arne Slot om hem begin dit seizoen de aanvoerdersband te geven. In één klap nam hij de leidersrol op zich en dat is zó goed geweest voor de hele ploeg."

Obiku ziet uiteraard de sterke prestaties van de aanvoerder van Feyenoord, maar vindt het vooral een teamprestatie. "Ik heb mijn UEFA A-diploma als coach behaald en met die blik kijk ik ook naar de waarde van de twee centrale verdedigers Gernot Trauner en David Hancko. Zelfs Mats Wieffer is heel belangrijk geweest.''

Wieffer en Geertruida
Met het aanwijzen van de grootste verrassing van dit seizoen is Obiku minder voorzichtig. "Lutsharel Geertruida! Ik wist al dat hij goed was als rechtsback, maar wat hij centraal in de defensie heeft laten zien was ongekend. Iedereen ziet nu zijn prachtige stijl. Hij is overtuigd van zichzelf, heeft zich waanzinnig ontwikkeld, motiveert de rest van het team en het aantal kilometers dat hij loopt is niet normaal. Geen wonder dat Ronald Koeman hem bij Oranje heeft gehaald."

Van Gastel en El Ahmadi zijn het weer met elkaar eens over de keuze wie hun grootste verrassing van het seizoen is geweest. "Mats Wieffer", vertelt de aanvoerder van Feyenoord in het kampioensjaar 1999. Hij vindt het vooral knap dat de middenvelder vanuit de Keuken Kampioen Divisie zo'n stap kan maken. Ook El Ahmadi ziet hoe belangrijk de Tukker is: "Wieffer is het ontbrekende stukje in de puzzel van Slot geweest."

De drie beste trainers ooit
El Ahmadi en Obiku zijn duidelijk. Slot hoort bij de drie beste trainers ooit van Feyenoord. "I call it sweet football", zegt de Nigeriaan over het spel van Slot. "Arne Slot verloor vorig jaar zoveel goede spelers. Malacia, Senesi, noem ze maar op. Met een heel stel nieuwelingen flikt hij het gewoon weer. Dus ja, Slot hoort zeker bij de beste drie ooit." El Ahmadi vindt ook dat, vooral door het spel van de huidige trainer, hij behoort tot één van de beste ooit in de clubgeschiedenis.

Van Gastel is iets minder duidelijk in zijn antwoord. Jarenlang was hij assistent trainer bij Feyenoord en hij werkte 176 wedstrijden onder Giovanni van Bronckhorst, met wie onder andere de vorige landstitel werd gewonnen. "Wat ik wel knap vind, los van het kampioenschap, is dat hij vorig jaar de Conference League-finale haalde en nu weer tot eind april meedoet in de Europa League en de halve finale van de beker haalt. Dat hele plaatje is toch wat een topclub wil?"

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties