'Noodzakelijk onderhoud De Kuip levert Feyenoord kopzorgen op'

'Noodzakelijk onderhoud De Kuip levert Feyenoord kopzorgen op'

Binnen Feyenoord is de staat van De Kuip nog altijd dagelijks onderwerp van gesprek. In april van dit jaar werd er een streep gezet door de plannen voor een nieuw stadion, waardoor de club de komende jaren nog in het huidige stadion zal blijven voetballen. Daarbij is wel het nodige onderhoud vereist, maar juist daar stuiten club en stadion momenteel op een probleem.

RTV Rijnmond schetste de huidige situatie. "Een officiële offerte is niet gemaakt, maar mensen met verstand van zaken hebben een indicatie gegeven van wat er nodig is in De Kuip. Op een aantal plekken kun je met goed fatsoen geen mensen meer ontvangen, is de conclusie. Het gaat dan onder meer over wc's, horecapunten en toegangspoorten. En er zijn plekken waar het beton opgeknapt moet worden."

Het probleem is de bekostiging daarvan. De kosten van het noodzakelijke onderhoud worden geschat op 'een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen'. De verantwoordelijkheid voor het onderhoud ligt in principe niet bij de club, maar bij Stadion Feijenoord. De financiële mogelijkheden van het stadion zijn echter zeer beperkt. Omdat de club geen eigenaar is van De Kuip, kan ook Feyenoord zelf het onderhoud niet op zich nemen.

Eerste onderhoud
Dat betekent niet dat er op dit moment stilgezeten wordt. De binnenkort afzwaaiende stadiondirecteur Jan van Merwijk vertelde onlangs aan het blad Perspectief dat de eerste stap is gezet, door het overstappen van het muntensysteem op een cashless betalingssysteem. "Verder zijn we gestart met het aanpakken van de riolering en het upgraden van een aantal toiletten. Dat wordt de komende maanden doorgezet. Ook heeft het videocamerasysteem een upgrade gehad en zijn er meer en betere camera's aangebracht. Ook is het noodzakelijk onderhoud voor bijvoorbeeld de brandmeldinstallatie uitgevoerd."

Dagelijks besproken
Daarmee is de club er echter nog lang niet. Dagelijks wordt binnen de directie besproken of, wanneer en hoe Feyenoord moet ingrijpen. "Feyenoord zal dan in gesprek moeten met het stadion hoe eventueel gemaakte kosten gedekt worden", legde Rijnmond uit. "Een lening aan het stadion? Tijdelijke korting op de huur? Toch echt voorsorteren op een eenwording van club en stadion? Het zijn serieuze onderwerpen die vooraf besproken moeten worden." De lange competitiestop tijdens het WK lijkt een mooie kans om het achterstallig onderhoud uit te laten voeren, maar de kans dat dat al mogelijk zal zijn, is niet groot.

Lees meer over
De Kuip
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties