"Niemand is een zekerheidje, dus waarom zou je die extra druk opleggen?"

"Niemand is een zekerheidje, dus waarom zou je die extra druk opleggen?"

Het gebeurt wel vaker in het voetbal: een speler die in het veld wordt gewisseld en direct een penalty mag nemen. Jószef Kiprich deed het in 1995 tegen PSV op een moment waar misschien iets minder druk aanwezig was, maar afgelopen donderdag was het Alireza Jahanbakhsh die in de 119e minuut in het veld kwam voor de strafschoppenreeks. In tegenstelling tot de Hongaar miste de rechtsbuiten zijn penalty en dan klinkt al snel de vraag: was dit wel verstandig?

Data-redacteur Max Toemen zocht het uit en liet zijn resultaten zien bij ESPN. "In clubtoernooien zie je dat zulke invallers net iets minder scoren dan gemiddeld", aldus Toemen, die in zijn onderzoek alle wissels na de 115e minuut heeft meegenomen. "In landentoernooien zie je echt wel een groot verschil. Zeven van de tien spelers die speciaal voor de penaltyserie worden ingebracht, missen hun strafschop." Toch moet er wel een kanttekening bij gezet worden dat de druk voor Jahanbakhsh geen probleem hoefde te zijn, gezien hij enkele weken terug Iran in de laatste seconde ook via een penalty een ronde verder schoot.

"Er komt gewoon bepaalde druk op zo'n speler van: jij bent een zekerheidje, dus kom maar", oordeelde Kenneth Perez na afloop van de wedstrijd. "Hancko heeft nog nooit gemist, tegen AS Roma wel." Karim El Ahmadi volgt zijn collega en geeft een ander voorbeeld. "Afgelopen WK ook met Sarabia. Hij schiet ze altijd binnen en toen moest hij de laatste paar minuten invallen en schoot hij hem mis." De Deen gaat verder met zijn verhaal: "Het is al een druk genoeg voor die spelers, want je kan eigenlijk alleen maar verliezen. Een spelers is altijd in het nadeel qua druk. Je wordt erin gebracht omdat jij heel goed penalty's kan nemen. Niemand is een zekerheidje, dus waarom zou je die extra druk opleggen?"

Het inbrengen van Jahanbakhsh was een logische keuze
Lees meer over
Alireza Jahanbakhsh
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties