MATCHDAY! Tijd voor De Klassieker

MATCHDAY! Tijd voor De Klassieker

Het is weer matchday! Het is vandaag tijd voor dé wedstrijd van het jaar: De Klassieker. Het duel is al de hele week onderwerp van gesprek in Rotterdam en omstreken en vandaag is het dan eindelijk zover. De Klassieker begint vanmiddag om 14.30 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Feyenoord
De Rotterdammers steken in een uitstekende vorm. Van de laatste vijf competitiewedstrijden werden er vier gewonnen en één gelijkgespeeld. Door verschillende misstappen van Ajax en PSV gaat Feyenoord aan kop in de Eredivisie. De voorsprong op AZ, dat vanmiddag om 16.45 uur thuis speelt tegen Fortuna Sittard, bedraagt vier punten. PSV heeft twee punten minder dan de Rotterdammers, al heeft de ploeg van Ruud van Nistelrooy wel één wedstrijd meer gespeeld. Bij een overwinning op Ajax vergroot Feyenoord het gat met de Amsterdammers tot acht punten.

Arne Slot bracht vrijdagmiddag goed nieuws op de persconferentie. De oefenmeester gaf namelijk aan dat Quinten Timber grote stappen maakt in zijn herstel. De middenvelder kan er eventueel vanmiddag zelfs al bij zijn, al zou dat dan wel als wisselspeler zijn. ''We zullen de reactie natuurlijk af moeten wachten. Het is de vraag of Quinten meteen beschikbaar is, maar het is goed dat hij meetraint'', gaf Slot vrijdag aan. ''Hij traint delen mee. Of hij zondag gaat halen, zullen we morgen nog bespreken. Sowieso niet als basisspeler. Je hebt dan te maken met een speler die een beetje voorzichtig is in de duels. Maar het is goed om te zien dat hij al delen van de training meedoet. Wat dat betreft is hij verder dan we gehoopt hadden.''

Voor vrijwel elke Feyenoord-speler is het vanmiddag de eerste Klassieker met publiek in De Kuip. Zo ook voor aanvoerder Orkun Kökcü. ''Veel mensen hebben er vertrouwen in en kijken er niet tegenop, zoals andere jaren misschien het geval was. Dat hebben wij als spelersgroep afgedwongen gedurende de afgelopen anderhalf jaar'', aldus de middenvelder. ''Wij gaan zelf ook vol vertrouwen die wedstrijd in. Of daar ook een gevaar in schuilt? Zeker. Ajax heeft gewoon veel kwaliteit, dus wij moeten niet denken dat we het even gaan doen. We moeten bescheiden blijven.''

Slot heeft weinig reden om wijzigingen door te voeren vanmiddag in De Kuip. Mats Wieffer mag zich daarom gaan bewijzen in een topduel, nadat hij tegen PEC Zwolle en FC Groningen een uitstekende indruk maakte. Verder behouden Quilindschy Hartman en Alireza Jahanbakhsh eveneens hun basisplaats.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Szymanski, Kökçü; Jahanbakhsh, Danilo, Paixão.

Ajax
De Amsterdammers zitten dit seizoen in de hoek waar de klappen vallen. Ajax raakte afgelopen zomer een groot deel van het basiselftal kwijt en kocht daar spelers voor terug die het tot dusver nog niet waarmaken. Er werd al vijf competitiewedstrijden op rij niet gewonnen (1-2 verlies tegen PSV, 2-2 tegen Vitesse, 3-3 tegen FC Emmen, 1-1 tegen NEC en 0-0 tegen FC Twente). De Amsterdammers staan daardoor op de vierde plaats, op vijf punten achterstand van koploper Feyenoord.

Alfred Schreuder staat daarom onder grote druk. Toch ziet de trainer De Klassieker van vanmiddag niet als cruciaal. ''Voor mij is het dat niet. Ik vind wel dat we iedere wedstrijd met Ajax moeten spelen om te winnen en dat moet de ploeg ook uitstralen. We willen kampioen worden en de competitie is na zondag op de helft, dus we kunnen een heel goede stap zetten. Ik heb er een goed gevoel over. We hebben een goede trainingsweek achter de rug.''

Schreuder is onder de indruk van Feyenoord. ''Ze ontwikkelen zich prima. Ik heb nu drie wedstrijden van ze gezien en voor het WK ook al een paar. Arne heeft laten zien dat hij een uitstekende trainer is en dat doet hij nu ook bij Feyenoord. Ze hebben een voetballende ploeg en daar heeft Arne ook de middenvelders voor. Ze staan er heel goed op. Wij staan vijf punten achter, maar wij hebben ook een heel goede ploeg. Wie als favoriet wordt gezien, maakt me niet uit. Wij gaan ook in De Kuip vol voor de winst.''

Bij Ajax zijn Steven Bergwijn en Mohammed Kudus weer fit. De Amsterdammers kunnen niet beschikken over Devyne Rensch. De verdediger heeft een schorsing opgelopen. Edson Álvarez is hierdoor een optie als centrale verdediger.

Vermoedelijke opstelling Ajax
Rulli; Sánchez, Álvarez, Timber, Bassey; Berghuis, Klaassen, Taylor; Conceição, Brobbey, Tadic

Historie
2021/22 Feyenoord – Ajax 0-2 (0-1)
2020/21 Feyenoord – Ajax 0-3 (0-1)
2018/19 Feyenoord – Ajax 6-2 (3-2)
2017/18 Feyenoord – Ajax 1-4 (0-0)
2016/17 Feyenoord – Ajax 1-1 (0-0)

Wat gaan we doen vandaag?
Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties