MATCHDAY! Koppositie op het spel in De Kuip

MATCHDAY! Koppositie op het spel in De Kuip

Het is weer matchday! De topper tegen nummer twee AZ staat vanavond op het programma. Het is een belangrijk duel voor Feyenoord, want bij een nederlaag klimt de ploeg van Pascal Jansen over de Rotterdammers heen naar de eerste plaats. Er moet daarom gewonnen worden in een kolkende Kuip. De wedstrijd begint vanavond om 21.00 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Feyenoord
De ploeg van Arne Slot nam vorige week de volle buit mee uit Friesland. De wedstrijd tegen sc Heerenveen (1-2) begon met een vroege tegengoal, die uiteindelijk werd afgekeurd door de videoscheidsrechter. Feyenoord werd daardoor wakker en sloeg binnen twaalf minuten twee keer toe via Lutsharel Geertruida en Santiago Gimenez. Een schitterende tegentreffer van Syb van Ottele, die net één minuut in het veld stond, bracht Feyenoord gelukkig niet meer in grote problemen. De volledige top vijf wist echter te winnen, waardoor de voorsprong op de achtervolgers bleef zoals hij was: twee punten op AZ, drie op Ajax, vier op PSV en zes op FC Twente.

Feyenoord mist vanavond Orkun Kökcü wegens een schorsing. De aanvoerder pakte in Heerenveen zijn vijfde gele kaart van het seizoen en moet dus noodgedwongen toekijken tegen AZ. De afwezigheid van Kökcü betekent ook dat Slot op zoek moest naar een andere aanvoerder. De oefenmeester heeft voor Geertruida gekozen. ''Hij is trots om het Feyenoord-shirt te dragen en is al lang bij ons. Alle reden om de band aan hem te geven'', vertelde Slot vrijdagmiddag op de persconferentie. ''De jongens gaan dan een beetje grappig tegen hem doen, maar laten we het niet spannender maken dan het is. Hij heeft een band om en dat is het enige verschil met de andere wedstrijden.'' De trainer heeft al besloten hoe hij Kökcü gaat vervangen tegen AZ. ''Dat is niet zo ingewikkeld. Mats (Wieffer, red.) en Quinten (Timber, red.) spelen naast elkaar. Hoe we dat daarvoor invullen, zie je morgen.''

Slot bracht vrijdagmiddag goed nieuws op de persconferentie. Gernot Trauner, die al ruim twee maanden aan de kant staat wegens een knieblessure, kan volgende week terugkeren in de wedstrijdselectie. Dat geldt nog niet voor Sebastian Szymański, Justin Bijlow en Patrik Wålemark. Het drietal heeft nog langer de tijd nodig. De verwachting is dat Slot kiest voor Javairô Dilrosun op de nummer 10-positie, wat betekent dat Alireza Jahanbakhsh zijn positie overneemt op rechtsbuiten. Oussama Idrissi lijkt zijn basisplaats te behouden. Igor Paixão, die vorige week in Heerenveen geblesseerd leek te raken, kan er vanavond gewoon bij zijn.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Wellenreuther; Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Dilrosun, Timber; Jahanbakhsh, Gimenez, Idrissi.

AZ
De Alkmaarders zijn aan een uitstekend seizoen bezig in de Eredivisie. De afstand op de eerste plaats bedraagt twee punten, waardoor AZ vanavond de koppositie kan pakken als het wint van Feyenoord. Van de laatste vijf competitiewedstrijden werden er drie gewonnen (3-1 van Fortuna Sittard, 1-4 van Go Ahead Eagles en 5-0 van Excelsior) en twee gelijkgespeeld (5-5 tegen FC Utrecht en 1-1 tegen FC Volendam). De ploeg van Jansen werd tussendoor wel uitgeschakeld in het bekertoernooi door FC Utrecht, dat met 1-2 te sterk was. Voor Slot en Marino Pusic is het vanavond een weerzien met hun oude werkgever, maar ook met hun oud-collega: Jansen. De huidige hoofdtrainer van de Alkmaarders zat in de technische staf van Slot tijdens diens tijd bij AZ.

Van een rivaliteit wil Jansen echter niet spreken. ''Bij mij leeft dat niet en verder bij de club volgens mij ook niet. Misschien was dat de eerste keer dat Arne trainer was bij Feyenoord misschien het geval. Toen was het nog vers allemaal en was de buitenwereld daar druk mee.'' De trainer van de nummer twee van Nederland spreekt juist zijn bewondering uit voor Slot. ''Zijn drang om elke dag beter te worden bewonder ik. Zijn bezetenheid van het vak herken ik in mezelf. We zijn beiden vakidioten. Arne is heel erg overtuigd van zijn eigen ideeën en kan dat op een goede manier overbrengen op zijn spelers. Arne en ik spreken elkaar langs de lijn als collega's en verder niet. Het is wat het is.''

AZ kent net als Feyenoord veel blessures. De tegenstander van vanavond mist onder anderen Dani de Wit, Sam Beukema, Sem Westerveld, Bruno Martins Indi, Riechedly Bazoer, Zinho Vanheusden en Maxim Dekker in De Kuip. ''In vorm behoren AZ en Feyenoord tot de best voetballende ploegen van de Eredivisie. We kampen allebei met blessures, maar dat zal geen thema zijn. Er zijn genoeg goede spelers over. Het is een mooi stadion met een bijzondere sfeer'', aldus Jansen. De trainer kan wel weer beschikken over Djordje Mihailovic, maar die moet voormalig Feyenoord-target Sven Mijnans voor zich dulden in de basisopstelling. Jordy Clasie keert vanavond terug in het stadion waar hij jarenlang speelde.

Vermoedelijke opstelling AZ
Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Goes, Kerkez; Reijnders, Mijnans, Clasie; Odgaard, Pavlidis, Karlsson.

Historie
2021/22 Feyenoord – AZ 1-0 (0-0)
2020/21 Feyenoord – AZ 2-3 (1-1)
2019/20 Feyenoord – AZ 0-3 (0-1)
2018/19 Feyenoord – AZ 2-1 (0-1)
2017/18 Feyenoord – AZ 2-1 (1-0)

Wat gaan we doen vandaag?
Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties