Kuyt openhartig over trainerscarrière en gaat in op periode bij Feyenoord

Kuyt openhartig over trainerscarrière en gaat in op periode bij Feyenoord

Met bijna 300 wedstrijden voor Liverpool en bijna 200 voor Feyenoord, heeft Dirk Kuyt als voetballer het maximale uit zijn carriere gehaald. De ambitie om ook als trainer mooie dingen te bereiken is er, maar bij de oud-aanvaller verloopt die droom voorlopig nog niet zoals gehoopt. Na een periode bij Feyenoord Onder 19 vertrok Kuyt naar Den Haag, maar bij ADO liep het, mede door een onrustige situatie bij het bestuur, ook niet zoals gehoopt. De kampioensheld vertelt openhartig over de keuzes die hij gemaakt heeft, de leermomenten en zijn toekomst.

"Dat was best wel intens", begint Kuyt in de KieftJansenEgmondGijp podcast over de start van zijn trainerscarrière. "Omdat je ook gewend bent om op een bepaald niveau te werken. Liverpool, Fenerbahce, Feyenoord, maar ook Utrecht dat zijn gewoon allemaal goed georganiseerde organisaties. Dan kwam ik bij ADO en toen dacht ik: dat ga ik wel even doen. We hebben met Rob (zijn zaakwaarnemer, Red.) hier het eerste gesprek gehad met Ignacio, de directeur die namens de Amerikaanse groep een trainer moest aanstellen, dat was eigenlijk een heel positief gesprek."

Kuyt ziet dat hij te snel heeft gekozen voor het rooskleurige verhaal in Den Haag. "De fout die ik voor mezelf gemaakt heb, is dat ik dacht: 'dat ga ik wel even doen'. Er was eigenlijk geen technisch directeur. Ik liet dat allemaal maar een beetje gebeuren, maar was wel heel erg bezig met mijn eigen team en staf, omdat ik vanuit mijn opleiding geleerd had dat je dat allemaal voor elkaar moest hebben. Maar nu ik die ervaring heb, is dat van veel minder belang dan dat je goede mensen boven je hebt, die ervoor kunnen zorgen dat je kan focussen op resultaten binnenhalen."

Terugschakelen
Eerder in de podcast werd besproken hoe Marco van Basten als trainer van het Nederlands Elftal dingen van zijn spelers verwachte, die niet iedere speler begreep. Door zijn ervaring in de absolute top was het lastig om sommige dingen over te brengen aan 'mindere' voetballers. Terwijl Kuyt de nadrukt legt op het feit dat het absoluut niet moet lijken alsof ADO Den Haag een te kleine club voor hem was, is het wel iets waar hij ook moeite mee had. "Sowieso vond ik het heel interessant om dat mee te maken, want je komt in situaties waarin je voor je eigen gevoel heel duidelijk bent, maar dat je steeds terug moet schakelen om het begrijpelijker te maken. Ik heb wel veel leermomenten gehad en die heb je ook nodig als trainer."

Kuyt openhartig over trainerscarrière en gaat in op periode bij Feyenoord

Valse start
Het valt erg op hoe rustig Kuyt praat over de lessen die hij geleerd heeft, de fouten die hij heeft gemaakt en hoe jammer hij het vindt dat het niet is gelukt. "Je wil wel gewoon succesvol zijn, dus het is gewoon frustrerend als je 80/90 uur in de week er alles aan doet, maar je niet het gewenste resultaat binnenhaalt." Zijn avontuur begon eigenlijk al met een enorme domper, toen ADO de finale van de Play Offs in een krankzinnige wedstrijd (4-4) tegen Excelsior na penalty's verloor. "Ik zat die wedstrijd te kijken en dan verlies je die ook nog, daardoor begon je al met heel veel negativiteit."

Huidige werkzaamheden
"Het is natuurlijk een negatief verhaal, maar ik zie het als een verlenging van mijn opleiding, waar ik heel veel dingen wel beter en anders ga doen", zo sluit Kuyt het verhaal over zijn periode in Den Haag af. Na zijn ontslag in november 2022 heeft de 104-voudig international van Oranje een periode van rust genomen om vooral niet te veel in de media te komen. Hij wilde namelijk niet onbewust de schuld bij andere neerleggen als hij vragen kreeg over hoe het mis is gegaan. Wat hij wel heeft gedaan? "Ik ben veel gaan reizen en heb ook veel contact met Liverpool, bijvoorbeeld regelmatig met Pepijn Lijnders, de assistent van Jürgen Klopp, maar daardoor heb ik ook commercieel best wel veel dingen gedaan."

"Dus ik ben in Hongkong, Maleisië, Bangkok en ook in Europa geweest voor de sponsor van Liverpool", vervolgt Kuyt over de werkzaamheden die hij in de afgelopen maanden heeft gedaan. Op de achtergrond is hij samen met zijn zaakwaarnemer wel aan het kijken of er een club komt die bij hem past. "Met Rob ben ik nu bezig om de juiste stap te maken, al is dat niet makkelijk. Bij Feyenoord heb ik mijn opleiding gedaan, daar ben ik coach van Onder 19 geweest, wat op zich wel goed ging, maar toch op een minder leuke manier daar weggegaan. Dat heeft ook invloed op wat mensen over je denken. De stap die ik nu ga maken is wel verdomde belangrijk, want ik kan het niet permitteren om nog zo’n stap te maken."

Feyenoord
"In de hele behandeling met Feyenoord was overeengekomen dat hij na zijn carrière hoofdtrainer zou worden, dat was algemeen bekend", begint zaakwaarnemer Jansen als Wim Kieft vraagt naar hoe het einde bij Feyenoord is verlopen voor Kuyt. "Dat zou gebeuren en toen wijzigde die mening vanuit Frank Arnesen, want hij kreeg een andere visie daarop. Dan zie je wat er dan met een carrière gebeurt. Alles was klaar voor het hoofdtrainerschap bij Feyenoord. Arne Slot is daarna gekomen en laten we eerlijk zijn, die heeft het buitengewoon goed gedaan, maar dat staat er los van."

Kuyt baalt enorm van hoe het is gelopen bij de Rotterdammers, maar vindt het misschien nog wel extra spijtig dat zijn beeld zo is veranderd mede door zijn boek en een documentaire. "Ik snap heel goed dat daardoor het beeld van mij ook een beetje veranderd is. En ik vond, zeker achteraf gezien, dat ik niet klaar was om trainer van Feyenoord te worden. Het was voor mij privé een lastige periode en ik vond het heel jammer dat Frank niet gelijk vanaf het begin had gezegd: 'joh luister, dit is niet het juiste moment'. Dan hadden we er denk ik wel uitgekomen, maar op dat moment was ik heel erg teleurgesteld, omdat ik van andere mensen te horen kreeg dat het verhaal anders ging lopen."

Ik vond, zeker achteraf, dat ik niet klaar was om trainer van Feyenoord te worden

Dirk Kuyt

Toekomst
Nu kijkt Kuyt vooral naar wat de toekomst hem zal brengen. De voormalig aanvaller weet één ding zeker. "Ik heb toch die ambitie om heel dichtbij dat veld te staan en ik denk ook dat ik dat goed kan. Ik heb het alleen absoluut nog niet bewezen en daar zit bij mij altijd wel een bepaalde drive om dat toch te doen, ondanks dat ik best wel een heel mooi leven heb. Er zit een bepaalde ambitie om toch nog iets neer te zetten als trainer."

"We zullen zien wat de toekomst brengt. Nu heb ik wel de rust gevonden dat ik ook gewoon nee kan zeggen. Er was een club in Turkije die een aanbieding had gedaan, maar dan zeggen we gewoon nee. Ik ben wel wat realistischer geworden", eindigt Kuyt zijn verhaal.

Lees meer over
Dirk Kuyt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties