Kritiek op Koeman: "Bij zijn aanstelling zag hij Feyenoord als voorbeeld"

Kritiek op Koeman: "Bij zijn aanstelling zag hij Feyenoord als voorbeeld"

Oranje had zaterdag in een matige wedstrijd tegen Ierland genoeg aan een nipte 1-0 zege om zich te kwalificeren voor het EK 2024. Toch klinkt er vanuit de media veel kritiek. Bijvoorbeeld van Valentijn Driessen, die daarbij vindt dat het Nederlands elftal een voorbeeld mag nemen aan Feyenoord.

In zijn column in De Telegraaf hekelde Driessen vooral de manier waarop Nederland nu voetbalt. "De erfenis van de Hollandse School wordt steeds vaker verkwanseld. Maar één ding telt: winnen. Het Nederlands elftal heeft sindsdien echter helemaal niets gewonnen en is op EK's en WK's zelfs niet in de buurt geweest van winnen. Zelfs de goodwill is verspeeld; niemand die internationaal nog praat over deelnames van Nederland aan de grote toernooien. Oranje is een kleurloze EK- en WK-ganger geworden."

Slot en Feyenoord
Dat terwijl Nederlandse clubs er juist wél in slagen om successen te behalen met mooi voetbal. "Coaches als Peter Bosz en Arne Slot verdienen respect en credits, omdat bij hen winnen op basis van de spelopvatting volgens de Hollandse School voorop staat", schreef hij. "Dat prestaties én leuk en goed voetbal hand in hand kunnen gaan, bewijst Slot al tweeënhalf jaar bij Feyenoord. De club lag aan de geeuwhonger, maar met een offensieve en intensieve speelstijl heeft Slot Feyenoord gereanimeerd en iedereen wil een straaltje van de schijnwerpers meepikken."

Dat gold volgens Driessen ook voor bondscoach Koeman zelf. "Bij zijn aanstelling vertelde hij dat Feyenoord een voorbeeld was voor zijn nieuwe Oranje. Zo aanvallend dat tegenstanders continu naar adem moesten happen; dat stempel wilde Koeman op het Nederlands elftal drukken. Maar in plaats van het ontwikkelen van deze spelopvatting schudde pragmaticus Koeman na enkele tegenslagen alle ideologische veren af."

EK 2024
"Het belooft weinig goeds voor EURO 2024", stelde Driessen tot slot. "Of Koeman moet alsnog worden verleid de visie van collega's Slot en Bosz te verwezenlijken. Zo niet, dan valt het plaatje voor Duitsland komende zomer simpel uit te tekenen. Met voetbal dat in niets op het oorspronkelijke, unieke Nederlandse voetbal lijkt, overleeft Oranje de groepsfase, bereikt het de kwartfinale en sneuvelt het dan roemloos. Waarna iedereen in ons land elkaar weer napraat en roept dat als we toch die kwartfinales hadden overleefd, we Europees kampioen zouden zijn geworden."

Lees meer over
Oranje
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties