''Je ziet het uithoudingsvermogen van de spelers per week groeien''

''Je ziet het uithoudingsvermogen van de spelers per week groeien''

Feyenoord speelde een uitstekende eerste helft tegen Sparta en kwam ook in de tweede helft nauwelijks in de problemen. De ploeg liet zien dat er weliswaar sprake is van een 'team in opbouw', maar ook dat de contouren van dat 'team van de nabije toekomst' al steeds duidelijker worden. Analist Rory de Groot is dan ook vol lof over de prestatie van de stadionclub.

"Het zag er lekker fris en energiek uit met veel combinaties, veel positiewisselingen. Met name in de eerste helft swingde het echt", aldus De Groot voor de camera van Feyenoord TV. Dit resultaat was ook wel nodig na de oorwassing tegen Lazio Roma. "Dat gaf Slot ook aan na de wedstrijd: hoe reageren ze? Dat hebben ze perfect gedaan. Met name de energie en de bereidheid om met z'n allen een resultaat te halen als team, die was van het begin af aan duidelijk: ze klapten erop, ze liepen voor elkaar en er was heel veel energie om iets recht te zetten."

"Het is een kenmerk van Arne Slot en zijn team om hoog druk naar voren te zetten met een enorme intensiteit. De eerste weken was het, vanwege blessures, laat aansluiten of lang niet hebben gespeeld en dan weer gaan spelen op deze intensiteit, lang zoeken naar de juiste manier van spelen. Je ziet het uithoudingsvermogen van de spelers echt per week groeien. Dat is heel fijn, want het wordt een zware periode en als je zoveel moet spelen, dan moet je echt topfit zijn."

Analyse
De Groot geeft na elke wedstrijd een analyse over Feyenoord en het is duidelijk dat hij pijnpunten ook durft te benoemen. Daar was na de wedstrijd tegen Sparta weinig reden toe, maar natuurlijk wel iets. Daarover later meer. Allereerst werd Dilrosun besproken. "Dat was interessant, want Szymanski was geblesseerd. Je had met de punt naar achter kunnen spelen met Wieffer, maar Slot koos dus voor Dilrosun en de punt naar voren. Dat vulde hij heel goed in."

De analist lichtte dat toe aan de hand van een aantal fragmenten (pak eventueel de samenvatting er maar bij). Allereerst werd Dilrosuns bijdrage aan de 1-0 van Orkun Kökcü benoemd, die kwam tot stand na een balherovering van Dilrosun. "Hij heeft een ontzettende drang naar voren, is gelijk doelgericht." Maar ook bij een doelpoging van Danilo was Dilrosun belangrijk. "Daar speelt hij heel goed tussen de linies: hij krijgt de bal van Timber en dan is het gelijk een dubbele een-twee met hoge snelheid gaat hij door en eigenlijk had Danilo de bal daar terug moeten geven. Dat vond Dilrosun zelf ook."

De lofzang gaat voort. "Hij kan het spel versnellen, bijvoorbeeld in de combinaties of met steekballetjes zoals op Pedersen ofwel een individuele actie. Op de heatmaps blijkt dat Szymanski vaak uitzakt op links en Dilrosun heeft van nature de neiging om op de rechterkant van het veld uit te zakken. Dat zijn dus twee smaken die je op die positie kunt hebben", zo vervolgt De Groot. "Een ander verschil is dat Szymanski vaak met de rug naar de goal staat, vanuit de draai graag het spel verlegt en dus meer een spelverdeler is. Dilrosun zoekt gelijk de combinatie op, zo snel mogelijk richting het doel en dat met een enorme explosiviteit. Met name aan de bal: als hij een actie maakt speelt hij zichzelf vrij en dat versnelt het spel."

Sparta is normaal gesproken een club die in het rechterrijtje gaat eindigen, kan de manier van spelen ook werken tegen sterkere tegenstanders? De Groot: "Ik denk dat het kan, maar dan moet het blok erachter, in dit geval Timber en Kökcü, veel meer controlerend gaan denken, want die hebben ook de neiging om naar voren te lopen. Niet alleen dat blok doet dat, maar ook de backs: die moeten niet allemaal naar voren lopen. Dit team heeft de neiging om heel erg vooruit te denken, het enthousiasme spat er vanaf."

Kritische noot
Op dat moment komt De Groot aan bij zijn kritische noot. "Dan kom je bij de restorganisatie en die moet wel goed blijven, want ook tegen Sparta en Go Ahead Eagles kom je een aantal keer in de problemen omdat die niet klopt. In de omschakeling loop je gewoon in het mes."

"Het is iets dat de laatste wedstrijden al opvalt, en het viel zeker op tegen Lazio: een sterke, geslepen tegenstander met veel ervaring die daar dan ook maximaal gebruik van maakt. Dat heeft te maken met hoe je de restverdediging positioneert. Eigenlijk al bij balbezit. Als je allemaal naar voren gaat en allemaal aanvallend denkt, dan heb je de kans dat als er een bal verkeerd wordt gespeeld, dat er dan zoveel ruimte ligt dat de tegenstander er lachend doorheen kan snijden. Dat gebeurde tegen Lazio een aantal keer, maar tegen Sparta ook. Dat heeft te maken met het controlerend denken."

De Groot geeft dan voorbeelden waar Kökcü twee keer te laat is en de problemen opgelost worden door Lopez (hij kopte de bal corner) en Dilrosun die helemaal terug verdedigde naar zijn eigen zestien. "Dat was een van de mooiste acties van de hele wedstrijd: hij trok een sprint om dit dicht te lopen. Maar de hele as lag open." Daarna licht De Groot de drie kansen van Sparta eruit, alle drie kwamen ze voort uit persoonlijke fouten. "Het is niet goed opletten en communicatie, maar het is ook te aanvallend denken."

Wieffer
En daar lijkt een rol voor Mats Wieffer weggelegd te zijn. "Wieffer is een speler die controlerend denkt. Ik ben fan van Wieffer, ik vind het een hele interessante speler en dat controlerende kan hij heel goed brengen op het middenveld van Feyenoord. Wat Aursnes heel goed deed was het bewaken van de balans op het middenveld." Zo haalde Wieffer er nog een tegenaanval van Sparta uit. "Hij had eigenlijk al geanticipeerd waardoor hij het gat wel dichtliep (waar dat eerder in de wedstrijd een aantal keer misging - red.) en dan gaat dit de boeken in als 'geen gevaar, gewoon balbezit Feyenoord'. Nee: dit is perfect gelezen en geanticipeerd door Wieffer. Dat is een kunst, maar betekent ook een bepaalde manier van denken."

"Dat hebben Timber en Kökcü van nature minder, die zullen daar echt nog wat meer afstemming in moeten vinden, als ze het met de punt naar voren willen blijven invullen. Wieffer is een speler die iets anders brengt en dat vind ik interessant om te zien. Elke keer als hij erin komt is er een bepaalde rust waardoor spelers als Kökcü of Timber meer naar voren mogen denken."

Jahanbakhsh
De vleugelaanvaller worstelt al zo lang met een vormcrisis dat supporters verwachtten dat Jahanbakhsh zijn oude vorm nooit meer zou gaan laten zien. Stiekem heeft hij inmiddels een aantal goede invalbeurten en zelfs een goede basisplaats achter de rug. Flitsend is het nog niet, maar verbetering is duidelijk zichtbaar. De Groot: "Hij is een aantal keer achter elkaar sterk ingevallen, hij had in elke invalbeurt een assist, en wat-ie brengt is gif. Hij heeft een explosiviteit, met name in het drukzetten, die heel goed is."

"Hij is ook gewend aan de speelwijze en wat dat van je vraagt: zowel verdedigend, aanvallend, het positioneren, in het vrijlopen. Hij beweegt zich vrij gemakkelijk in het systeem van Slot en de spelopvatting. Ik denk dat Slot dat ook fijn vindt omdat het een speler is waar je niet zoveel tegen hoeft te zeggen. Nu is het fijn om te zien dat hij steeds meer vertrouwen aan de bal heeft en dat we weer acties zien die we van hem kennen. Ik vind dat hij de basisplaats tegen Sparta echt heeft afgedwongen. Hij deed het wederom goed."

Gimenez
Santiago Gimenez komt om meerdere redenen onder de aandacht van de supporters, maar zijn scorend vermogen lijkt nu al een zekerheidje. De Groot gaat in op de uitzonderlijke cijfers die de spits weet te overleggen. "Daar word ik als data-fan zeker blij van. Zijn statistieken zijn zeer indrukwekkend: als je ziet hoeveel minuten hij heeft gespeeld en hoe effectief hij is, dat is echt ongekend. Het wordt langzamerhand weer een Linssen-Dessers discussie: ze hebben allebei specifieke kwaliteiten die in bepaalde wedstrijden allebei ingezet kunnen worden, maar Gimenez zit echt tegen een basisplaats aan."

De Groot geeft ten slotte aan dat hij verwacht dat Feyenoord zowel tegen Sturm Graz als tegen PSV met de punt naar voren zal gaan spelen, hopende op een goede uitvoering van de verdedigende taken van Kökcü en Timber, en dat er tegen beide ploegen een duidelijke kans op winst is. "Ik vind dat dit Feyenoord van iedere ploeg kan winnen qua talent, potentie, enthousiasme en speelwijze. Tot nu toe heb ik geen enkele aanleiding om iets anders te denken."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties