Trefzekere Ueda met Japan naar kwartfinale Asian Cup

Feyenoord moet het ook aankomend weekend doen zonder Ayase Ueda. De spits heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Asian Cup die dit weekend plaatsvindt. De spits van Feyenoord was tijdens het duel van Japan zowel negatief als positief aanwezig. Ueda scoorde een eigen doelpunt (al werd het eigen doelpunt na de wedstrijd op naam van de doelman gezet) en maakte vervolgens de belangrijke 1-3.

Bahrain kwam verrassend goed uit de startblokken. De thuisploeg kreeg een aantal kleine mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na een half uur spelen kwam Japan beter in de wedstrijd en dat resulteerde in het openingsdoelpunt van Ritsu Doan. De voormalige Eredivisiespeler was alert bij een rebound en wist vervolgens raak te schieten. Na het openingsdoelpunt van de titelfavoriet openden ze direct de jacht op meer doelpunten.

Hoewel Japan grote delen van de wedstrijd het veldoverwicht had, werden er tegen een stug Bahrain weinig grote mogelijkheden gecreëerd tijdens de eerste helft. Ueda werkte hard en probeerde constant loopacties te maken om ruimte te creëren voor zijn teamgenoten. De linies werden zo compact gehouden dat de spits van Feyenoord amper in gevaarlijke posities werd gevonden en zich regelmatig liet terugzakken om de bal op te eisen.

In het Al Thumamastadion in Qatar kwam Japan uitstekend uit de startblokken. Na drie minuten scoorde Takefusa Kubo. De aanvaller van Real Sociedad dacht even dat zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. De VAR greep echter in omdat de bal niet werd gespeeld door Ueda maar door een verdediger. Daardoor stond Kubo niet buitenspel en was de vroege treffer aan het begin van de tweede helft een feit.

The Samurai dachten vervolgens de achtste finale makkelijk uit te spelen. Ueda bracht echter de spanning terug door een knullig eigen doelpunt. De spits probeerde een bal van de doellijn te koppen, maar kwam in de kluts met de doelman, en uiteindelijk ging de bal over de doellijn via de Feyenoorder. Bahrain kreeg met dertig minuten spelen weer het geloof in een stunt en ging dan ook opportunistischer spelen.

Het was Ueda die de marge weer op twee bracht. De spits ontsnapte aan de verdediging en schoot knap raak. Niet veel later werd Ueda gewisseld en zat zijn prima wedstrijd erop. Japan wist het duel uiteindelijk met 1-3 te winnen. De ploeg van bondscoach Hajime Moriyasu speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van het duel tussen Iran en Syrië. De kans is groot dat Ueda en Jahanbakhsh elkaar zaterdag om 12:30 uur treffen op het eindtoernooi.

Bahrain: Ebrahim; Waleed, Mahdi, Hazza, Adel; Al Shaikh, Komail; Madan, Mahroon, Alhardan; Yusuf.
Japan: Suzuki; Tomiyasu, Maikuma, Itakura, Nakayama; Endo, Nakamura; Kubo, Doan, Hatate; Ueda.

Alireza Jahanbakhsh
Iran won alle drie de wedstrijden in een groep met De Verenigde Arabische Emiraten, Palestina en Hongkong en treft nu Syrië in de eerste ronde van de knock out fase. Jahanbakhsh was precies op tijd hersteld van zijn blessure en kon alle wedstrijden in actie komen gedurende de groepsfase. Het duel in de achtste finale wordt om 17:00 uur afgetrapt.

Mochten beide teams hun favorietenrol voor het duel waarmaken, dan zullen Ueda en Jahanbakhsh het in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. Die wedstrijd wordt dan gespeeld op zaterdag 3 februari om 12:30 uur. De eventuele halve finale wordt gespeeld op 7 februari en de finale is op 10 februari om 16:00 uur.