Jaaroverzicht 2021: Feyenoord bouwt aan nieuw elftal

Jaaroverzicht 2021: Feyenoord bouwt aan nieuw elftal

Met het einde van 2021 dat nadert is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar van Feyenoord. De Rotterdammers stonden in de zomer van 2021 voor een nieuw tijdperk en nieuwe start om nieuwe successen te behalen. Wat is er de afgelopen transferzomer allemaal gebeurd?

De transferzomer van Feyenoord begint eigenlijk precies één jaar geleden als een paar weken vóór kerst bekend wordt dat Arne Slot in gesprek is met Frank Arnesen over een eventueel dienstverband in Rotterdam. De huidige trainer van AZ sprak, met zijn uiteindelijk toekomstige werkgever, zonder zijn leidinggevende Robert Eenhoorn daarvan op de hoogte te stellen. Dat wordt Slot niet in dank afgenomen: een paar dagen later wordt hij door AZ op straat gezet.

Voor Feyenoord niet ongunstig. De oefenmeester kan zich nu ruim een halfjaar voorbereiden op de klus die hem staat te wachten in De Kuip. Slot spreekt voordat hij ook maar één stap in De Kuip heeft gezet alvast met verschillende spelers en met de toen nog eindverantwoordelijke Dick Advocaat. Daarnaast gebruikt Slot die tijd om talentvolle spelers die tijdelijk in de Keuken Kampioen Divisie zijn gestald te bekijken. Hij reist onder meer af naar Volendam om Francesco Antonucci te bekijken en rijdt ook naar Breda om Ramon Hendriks te zien spelen. Slot is overigens niet de enige aanwinst in de technische staf van Feyenoord. Ook Marino Pusic wordt binnengehaald als assistent van de nieuwe trainer.

Jaaroverzicht 2021: Feyenoord bouwt aan nieuw elftal

Uitgaande transfers
Waar iedereen het in het voorjaar van 2021 wel over eens is, is dat er veel moet veranderen bij Feyenoord. Spelers moeten (transfervrij) vertrekken om zo het broodnodige budget vrij te maken voor nieuwe aanwinsten. Slot heeft al een stem in het wel of niet verlengen van contracten en begint zo voordat de transferperiode is aangebroken al met het samenstellen van zijn selectie.

De contracten van Ramón ten Hove, George Johnston, Liam Kelly, Eric Botteghin, Luciano Narsingh, Sven van Beek, Nick Marsman en Bart Nieuwkoop worden niet verlengd. Zij trekken de deur achter zich dicht in Rotterdam. Om nog meer budget te creëren mogen ook Dylan Vente, Nicolai Jørgensen en Leroy Fer ondanks een nog doorlopend contract gratis vertrekken. Steven Berghuis vertrekt ook en Wouter Burger en Ridgeciano Haps worden op de slotdag van de transferperiode verkocht aan respectievelijk FC Basel en Venezia.

Inkomende transfers
Met het geld wat is vrijgekomen door alle uitgaande transfers kunnen Feyenoord en Slot gaan investeren in de selectie. Guus Til wordt, al heel vroeg in de transferperiode, op huurbasis overgenomen van Spartak Moskou. De middenvelder is al een bekende van Slot en was op een dood spoor beland in de hoofdstad van Rusland. Ofir Marciano wordt transfervrij overgenomen van het Schotse Hibernian FC om de naar Miami vertrokken Marsman op te volgen als tweede keeper achter Justin Bijlow.

Ook Marcus Pedersen wordt al vroeg in de voorbereiding overgenomen van het Noorse Molde FK. De rechtsback kan zo de hele oefencampagne zijn kwaliteiten laten zien aan Slot en de rest van de staf. Daarnaast wordt ook Gernot Trauner binnengehaald. De 29-jarige Oostenrijkse verdediger maakt veel indruk in zijn eerste wedstrijden in het shirt van Feyenoord.

Jaaroverzicht 2021: Feyenoord bouwt aan nieuw elftal

Omdat veel aanvallers de club hebben verlaten hebben de Rotterdammers een betaalbare versterking nodig in de aanval. Die aanwinst wordt Alireza Jahanbakhsh, die net als Til al eens eerder samenwerkte met Slot. De Iraniër komt voor slechts één miljoen over van Brighton & Hove Albion, dat drie jaar eerder nog 19 miljoen euro voor hem overmaakte aan AZ. Ook op het middenveld is een versterking nodig. Door het vertrek van aanvoerder Fer moet Feyenoord op zoek naar een nieuwe controleur. De Rotterdammers vinden die in Fredrik Aursnes, die voor slechts 450.000 euro overkomt van Molde FK.

De transferdeadline nadert en de Rotterdammers zien het liefst nog meer aanvallende versterkingen. Niets lijkt een tijdelijke overstap van Amad Diallo naar Feyenoord nog in de weg te staan, totdat hij op de training van Manchester United geblesseerd raakt en de transfer afketst. Op Deadline Day wordt het Engelse talent Reiss Nelson voor één seizoen gehuurd van Arsenal, waarna alleen nog een spits nodig is om het elftal compleet te maken. De geruchtenmolen rondom Feyenoord en spitsen draait de hele transferperiode al op volle toeren en die komt pas in de laatste uren van de transferperiode definitief tot een einde. Cyriel Dessers, die het bij KRC Genk moet doen met een plek op de bank, wordt voor één seizoen gehuurd met een optie tot koop. Met de komst van de spits gaat de selectie met veel vertrouwen de eerste seizoenshelft tegemoet.

Jaaroverzicht 2021: Feyenoord bouwt aan nieuw elftal
Wat is de beste inkomende transfer van afgelopen zomer?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties