''Daarom zijn namen als De Vrij en Wijnaldum niet realistisch''

''Daarom zijn namen als De Vrij en Wijnaldum niet realistisch''

Arne Slot heeft Feyenoord binnen anderhalf jaar ogenschijnlijk volledig naar zijn hand gezet. Schijn bedriegt echter, want het geheim van de trainer is zo simpel als 'laat mij doen waar ik goed in ben en laat zij goed zijn in waar zij goed in zijn.' Slot is de trainer van Feyenoord 1, zijn staf doet waar zij voor aangesteld zijn, zonder overmatige invloed van de trainer.

"Ik ben heel dwingend in mijn speelwijze. Dat is mijn wereldje en daarin ben ik veeleisend’’, aldus Slot in het Algemeen Dagblad. "Ik ben ook op een punt beland dat ik niet meer dagelijks, als er een scout of een zaakwaarnemer met een naam van een mogelijke versterking komt, op WyScout naar die speler ga kijken. Ik houd me nu liever bezig met de jongens die er zijn en die komend weekeinde tegen FC Utrecht er weer moeten staan."

Wat opvalt is dat Slot in zijn speelwijze graag door het midden wilde spelen, maar door de ontwikkeling van het voetbal wordt dat steeds moeilijker. Daardoor worden de flanken voor hem ook steeds belangrijker. "Ik wil nog steeds wel door het midden aanvallen, maar er is een ontwikkeling gaande dat zo’n verdedigende tactiek op steeds meer plekken in de wereld aanwezig is. Kom er maar eens doorheen.’’

Argentinië maakte er op het afgelopen WK een kunst van om de verdediging dicht te gooien, maar ze werden er wel wereldkampioen mee. "Er zijn weinig dingen van het WK die je als trainer nog kunt gebruiken. Maar hoe de Argentijnen verdedigden, dat was wel hét voorbeeld hoe je dat moet doen. Die beelden heb ik al gebruikt bij Feyenoord", zo vervolgt Slot, die daarna ook terugkomt op het ontbreken van Gernot Trauner en Quinten Timber bij Feyenoord: de twee spelers die ook de verdedigende orde bij de Rotterdammers in de gaten moesten houden.

Met die twee spelers was het kampioenschap toch wat dichterbij dan zonder die twee. Toch? "Ik weet niet of ik ja had gezegd, maar je hebt het al voor mij ingevuld. In de winterstop was het ons idee om het elftal te versterken. Om de positie van de vertrokken Aursnes nog eens te bekijken. Nu zitten we helaas in een situatie dat we hooguit spelers kunnen vinden die gelijkwaardig zijn aan Timber en Trauner. En in het allermooiste geval net iets beter zijn dan die jongens.’’

Clubliefde
Feyenoord heeft dus behoefte aan versterking, maar ex-Feyenoorders die kwalitatief iets toe kunnen voegen aan de club liggen tegenwoordig niet meer voor het oprapen. "In het verleden wel ja, misschien was de financiële positie beter. Dirk en Robin hadden ook een enorme clubliefde, maar kwamen niet al op 29-jarige leeftijd terug naar de Kuip", zo vertelt Slot. "Wij moeten het hebben van clubliefde, we kunnen nooit in de buurt komen van salarissen die spelers nu nog bij topclubs verdienen. Daarom zijn de namen van Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum op dit moment voor beide partijen absoluut niet realistisch. Onmogelijk gewoon. Maar ergens in de toekomst moeten we spelers kunnen aantrekken die prijzen hebben gewonnen."

Lees meer over
Wijnaldum Stefan de Vrij Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties