"Ik denk dat Atlético zich aanpast aan Feyenoord, en niet andersom"

"Ik denk dat Atlético zich aanpast aan Feyenoord, en niet andersom"

Deze woensdag staat voor Feyenoord de - op papier - zwaarste wedstrijd van de Champions League-groepsfase. De Rotterdammers gaan in het Wanda Metropolitano op bezoek bij Atlético Madrid. Commentator Sierd de Vos is sinds de jaren '90 supporter van de Spaanse grootmacht en vertelde aan Voetbal International wat Feyenoord kan verwachten.

Al vaker noemde De Vos Atlético Madrid 'het Feyenoord van Spanje'. "Ze lijken wel een beetje op elkaar", zei hij over de twee clubs. "Atlético heeft ook een zeer fanatieke aanhang en is een volksclub. De mensen komen uit de binnenwijken van Madrid en vereenzelvigen zichzelf met de spelers. Zoals Koke, een echte Madrileen uit Vallecas."

"In de jaren zeventig was de club heel succesvol. Daarna beleefde het jarenlang een zwarte periode, maar onder Diego Simeone is het succes weer helemaal terug. Eens in de tien jaar wordt de club nu ongeveer kampioen. Maar dat is door 2014 en 2021 overtroffen. De club is rauw, maar ook heel erg verfijnd. Het staat voor alles wat je in voetbal graag wil zien: passie, het familiaire en de rauwe kant. Het is totaal anders dan de elitaire stadsgenoot Real Madrid en het Catalaanse Barcelona."

Geen peil te trekken op Atlético
Hoewel Atlético Madrid voor velen de grote favoriet is in de poule van Feyenoord, heeft De Vos daar zijn twijfels bij. "In de Champions League is er geen peil te trekken op Atlético. Vorig seizoen vlogen ze eruit in de groepsfase. Terwijl er in de beste tijd juist heel erg gefocust werd op de Champions League, want dat was een geweldige inkomstenbron in vergelijking met de Spaanse competitie. In 2014 en 2016 stond Atlético in de finale tegen Real Madrid. Daarna is het eigenlijk niet zo goed meer gegaan, met uitzondering van een mooie overwinning bij Liverpool." Dat laatste gebeurde in de achtste finale van seizoen 2019/20.

"Ik denk dat Atlético zich gaat aanpassen aan Feyenoord, en niet andersom", voorspelde De Vos zelfs. "Slot, de Xavi van Bergentheim, was misschien minder als voetballer, maar als trainer veel beter dan de echte Xavi. Hij heeft bewezen dat hij tegenstanders met zijn tactiek kan lamleggen. Dat is nu ook aan de hand. Atlético zit in een vormcrisis, maar daar zitten ze al een jaar of drie in. En Feyenoord floreert." Bovendien wist Slot met Feyenoord de Madrilenen in 2021 - weliswaar in een oefenwedstrijd - al eens te verslaan.

Gelijkspel in Madrid
"Ik denk dat de spionnen van Simeone die naar Feyenoord zijn gaan kijken, heel erg geschrokken zijn", zei De Vos over de goede vorm van de Rotterdammers. "Nu is het wel zo dat er in de Eredivisie heel open wordt gespeeld en in Spanje niet. Al kan Atlético zelf niet meer zo bouwen op de verdediging als vroeger. Ik denk dat het in Madrid een gelijkspel wordt; ik zie Atlético niet verder komen dan dat. Ze gaan verrast worden door de tactiek van Slot. En dan hoop ik op een overwinning in De Kuip, omdat daar de ruimtes groot zullen zijn. En dan is Atlético nog altijd dodelijk."

Lees meer over
UEFA Champions League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties