''Het Legioen heeft hem al langere tijd omarmd''

In een lege Kuip praatten de radiocommentatoren van RTV Rijnmond na over het bloedstollende einde van de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. In Podcast Feyenoord waren de verslaggevers het erover eens dat de overwinning terecht was op basis van het spel en de - weinige - kansen.

Dennis Kranenburg kijkt alvast vooruit naar een mogelijk kampioenschap. ''Het zit niet tegen. Je hebt van die momenten nodig in een seizoen waar het er niet in lijkt te zitten, maar het wel gebeurt. In dit geval met een van richting veranderd schot.''

Zijn kompaan achter de microfoon is iets genuanceerder, maar ziet wel dat er meer dan geluk bij kwam kijken in deze topper. ''Je dwingt het geluk af in zo’n wedstrijd door te blijven aanvallen. In andere topwedstrijden speelde Feyenoord meer kansen bij elkaar, maar toen zat het net tegen dat dat geen doelpunten werden.''

Moeizame wedstrijd
De Rotterdammers hadden moeite met de Alkmaarders, maar bleken aan de andere kant minstens even taai volgens de commentatoren. ''AZ heeft echt geen enkele kans gehad. Buiten de eigen goal stond het heel erg goed.''

Beide ploegen waren in een lastige strijd verwikkeld, dat bleek ook uit de vele overtredingen: ''In de eerste helft was het toch wel een harde wedstrijd. Dan zie je bijvoorbeeld dat Wieffer het duel niet schuwt. Feyenoord blijft er gewoon voor gaan. Ze blijven proberen er alles uit te halen.''

Dat Feyenoord zoveel overtredingen nodig had, kan te maken hebben met de afwezigheid van de aanvoerder. ''Kökcü werd behoorlijk gemist. Feyenoord creëerde, zeker in de eerste helft, weinig. Slechts twee kansen. Kökcü is meestal de aanjager, hij komt de bal halen. Nu was het tempo heel erg laag.''

Het gemis van misschien wel haar beste speler liet zich steeds minder voelen naarmate de wedstrijd vorderde. ''Feyenoord verloor de slag op het middenveld in de eerste helft. In de tweede helft ging dat beter, dan zie je dat ze ook door kunnen drukken. Dat komt voornamelijk omdat Wieffer beter ging spelen.''

Jahanbakhsh
Natuurlijk passeert de absolute uitblinker bij de Stadionclub de revue. ''Het moment van de 1-1, net voor rust, was natuurlijk lekker. Op die situatie is ook getraind afgelopen week. Een voorzet van Idrissi en Jahanbakhsh die de bal dan kan inkoppen. Slot wist dat Jahanbakhsh dan het kopduel met Kerkez aan kon gaan. Dat is geen geweldige kopper en Jahanbakhsh kan goed timen en goed koppen.''

Kranenburg vervolgt: ''Jahanbakhsh was sowieso belangrijk. Hij had vier schoten en creëerde vier kansen. Hij bereikte de andere aanvallers met zijn passes, hij onderschepte veel ballen en hij scoorde natuurlijk. Hij speelde een prima wedstrijd.''

Dennis van Eersel ziet daarbij ook dat de Iraniër populair is bij de fans. ''Hij wordt al langere tijd toegezongen door het publiek. Het Legioen heeft hem allang omarmd. Iedereen mag heel blij zijn dat hij nog bij Feyenoord zit. Panathinaikos was heel concreet voor hem in de winter.''

Het enthousiasme van Het Legioen wordt niet door iedereen gedeeld als het om de buitenspeler gaat. ''Van buitenaf wordt er wel kritischer naar hem gekeken. Dat heeft simpelweg te maken met dat ene jaar bij AZ waarin hij topscorer werd. Daar wordt de lat gelegd en alleen maar gekeken naar zijn doelpunten.''

De sfeer in het stadion was vanzelfsprekend opgetogen. De commentatoren konden na de wedstrijd dan ook genieten van de mensen in De Kuip. ''Na afloop bleven we met het verslag in het stadion. Het werd echt gevierd. Iedereen bleef op zijn plek. Het deed me denken aan de wedstrijd tegen PSV van het vorige kampioensjaar. Er zijn nu nog wel een stuk meer wedstrijden te spelen'', aldus van Eersel.