Gouka over verontwaardiging bij Ajax: "Dit is een verhaal voor de bühne"

Gouka over verontwaardiging bij Ajax: "Dit is een verhaal voor de bühne"

Kort nadat de loting van zaterdagavond een bekerklassieker opleverde, werd duidelijk dat de aanwezigheid van uitsupporters in De Kuip onbespreekbaar is. Vanuit Amsterdam werd hier teleurgesteld op gereageerd, onder meer door trainer John Heitinga. Clubwatcher Mikos Gouka vindt op zijn beurt die verontwaardiging bij Ajax juist vreemd.

In de AD Voetbal Podcast ging Gouka in discussie met Ajax-watcher Johan Inan. Inan gaf aan dat hij het besluit om uitsupporters te weren begreep, maar snapte tegelijkertijd ook de Amsterdamse reacties. "Waar Ajax vooral ontstemd over is, is dat een etmaal later al het besluit werd genomen om geen uitpubliek toe te laten. Ze hebben zoiets van: hadden we niet op z'n minst even de koppen bij elkaar kunnen steken en kijken of er een manier is om deze wedstrijd - waarin een finaleplaats op het spel staat - met toeschouwers uit Amsterdam in goede banen kunnen leiden. Dat dat niet is gebeurd, zorgt voor gefronste wenkbrauwen."

"Dat was in Amsterdam hetzelfde geweest, toch?", reageerde Gouka. "Dan was er ook geen Feyenoord-publiek toegelaten. Dit is een verhaal voor de bühne, waarin Ajax alleen wil aantonen dat ze het voor de achterban hebben geprobeerd. Na alles wat er de afgelopen jaren is gezegd en gebeurd tussen deze twee clubs, kun je toch onmogelijk plotseling zeggen: op een avondwedstrijd in april gaan we het weer doen. Dat is toch geen optie?"

"Zelfs toen ze in een leeg stadion speelden, moest de bus van Ajax met plankgas doorrijden, omdat er Feyenoord-fans achteraan zaten. En allerlei andere momenten, zelfs bij een jeugdwedstrijd waarin niemand toegelaten mocht worden. Nota bene John Heitinga liet mensen van de F-side op de tribune, waarna de familie van de spelers ontzet moest worden. Er is gewoon ongelofelijk veel gebeurd."

De optie om deze halve finale met uitpubliek te spelen, was volgens Gouka in beide steden nooit een reële optie geweest. "Je moest gewoon geluk hebben dat je een thuiswedstrijd lootte. Ajax heeft nu pech, maar andersom was precies hetzelfde gebeurd. Daar kunnen we nu onmogelijk ineens verbaasd over zijn. We hebben toch allemaal gezien dat ze dit seizoen met een anonieme bus naar Rotterdam moesten komen? Dan gaan we nu net doen of deze bekerwedstrijd opeens hét moment was om weer met uitpubliek te spelen. Daar is het nog veel te vroeg voor."

Lees meer over
KNVB Beker
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties