Gio: "Dan zegt elke vezel in je lijf: daar ga je voor"

Gio: "Dan zegt elke vezel in je lijf: daar ga je voor"

Zonder ervaring begon Giovanni van Bronckhorst in 2015 aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bij zijn club Feyenoord. Met vijf prijzen, waaronder de eerste landstitel van de eeuw, pakte het uiteindelijk goed uit. Als gast bij ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie blikte de trainer terug op die tijd.

Zo werd hij door oud-Feyenoorder en collega-trainer Kees van Wonderen (nu Go Ahead Eagles) gevraagd of hij twijfelde toen hij gevraagd werd. "Twijfel niet", antwoordde Van Bronckhorst. "Maar ik had in het begin nooit gedacht dat Feyenoord mijn eerste job zou zijn. Ik had altijd in mijn hoofd: ervaring opdoen als assistent, dan een eigen team en dan hopelijk ooit bij Feyenoord trainer worden. Als op een gegeven moment gevraagd wordt: 'zie je het echt zitten?', dan zegt elke vezel in je lijf: daar ga je voor."

"Ik ben er met honderd procent energie in gegaan", vervolgde Van Bronckhorst. "We hadden een geweldige start. Het midden van het seizoen was een stuk minder, maar uiteindelijk wonnen we de beker en werden we derde. Daarna: het eerste kampioenschap in achttien jaar, voor het eerst in zoveel jaar de Champions League in, twee bekers, twee Super Cups... Ik krijg nog steeds kippenvel."

"Je voelt zelf of je klaar bent om het te gaan doen", kwam hij terug op de vraag van Van Wonderen. "Door de ervaring die je als trainer opdoet, leer je ook om met bepaalde situaties om te gaan." Zo ervaarde hij ook hoe het was om na een reeks van zeven nederlagen op rij zwaar onder druk te staan. "Je voelt je heel alleen. Dat moet je ook ervaren. Als trainer zijn alle pijlen op je gericht. De fans, de media... dat kan je met niemand delen. Wel met je gezin, je familie en je vrienden, maar verder ben je alleen."

Van Wonderen
Ook Van Wonderen zelf, die in 2020 bij Go Ahead Eagles aan zijn eerste dienstverband als hoofdtrainer begon, maakte dat mee. "Je voelt je enorm verantwoordelijk, omdat je weet dat zoveel mensen afhankelijk zijn van die club. De mensen die daar werken, de spelers, de supporters. Die verantwoordelijkheid voel je heel erg. Als je dan verliest en het gaat niet goed, dan hou je dat in eerste instantie heel erg bij jezelf."

"Feyenoord is dan nog vele malen groter in alles", vervolgde hij. "Het is dan ook nog zijn club en zijn eerste club. Dan komt er enorm veel op je af. Het is mooi dat je uiteindelijk succesvol bent, maar liever krijg je eerst de tijd en ben je er echt klaar voor. Daar kom je alleen maar achter door het te doen en te ervaren."

Lees meer over
Giovanni van Bronckhorst
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties