Geertruida: "Ajax blijft de grootste wedstrijd voor een Feyenoorder"

Geertruida: "Ajax blijft de grootste wedstrijd voor een Feyenoorder"

Lutsharel Geertruida, geboren in Rotterdam-Zuid, heeft inmiddels al 158 wedstrijden in het eerste elftal van Feyenoord gespeeld en maakt wekelijks indruk in het basiselftal van Arne Slot. De 23-jarige Feyenoorder zag afgelopen zomer een transfer naar RB Leipzig afketsen en gaat nu wederom voor een mooi seizoen in Rotterdam.

"Ik ben voor geen spits bang. Natuurlijk niet, ik kom uit Rotterdam-Zuid", opent Geertruida zijn interview in De Volkskrant. Aanstaande zondag keert de verdediger met Feyenoord terug in de hoofdstad, waar hij vorig seizoen een prachtige rol speelde in de 2-3 overwinning op Ajax. Wat hij dacht toen hij vier minuten voor tijd het winnende doelpunt scoorde? "Klaar. Het is klaar."

Aanstaande zondag begint Feyenoord toch echt als favoriet aan de wedstrijd, hoewel de meeste mensen in Rotterdam dat liever niet uitspreken. Geen woorden maar daden, zo sprak ook Orkun Kökcü vorig seizoen na de overwinning. Geertruida kijkt vooral uit naar het mooie affiche. "Er wás al veel vertrouwen. Ik heb nooit angst gehad voor Ajax-uit. Nee joh. Het wordt een nieuwe test voor ons. Grote wedstrijden met veel druk vind ik extra lekker."

Toespraak Slot
Als Geertruida verder gaat met terugblikken op De Klassieker van vorig seizoen, gaat het over de achterstand bij rust. Alleen met een gelijkspel bleef Feyenoord de voorsprong in de competitie behouden. "Maar zo dachten wij niet. Wij moesten winnen. We waren zwaar fitter. Dat wisten we." Ook Arne Slot speelde hierin een belangrijke rol, door een preek te geven in de kleedkamer. "Ik weet niet meer precies wat hij zei, maar elk woord kwam binnen. De trainer is zo goed en snel met woorden."

Zelf geeft de verdediger van Feyenoord minder vaak een toespraak. Geertruida stottert wanneer er een camera of voicerecorder bij is en daarom ontweek hij langere tijd vraaggesprekken. Onlangs had de 23-jarige Feyenoorder wel mooie woorden over voor zijn vriend Kökcü, die de werd verkozen tot Eredivisie Speler van het Jaar. Toch is het voor Geertruida wel prima zo. "Voor mij hoeft dat ook niet, die shine, ik heb daar niets mee. Ik werk toe naar een camera-interview. Dat is mijn doel. Maar ik doe dat pas als ik daar klaar voor ben."

Eigen lied
Dat Geertruida geliefd is bij Het Legioen werd nog duidelijker toen de verdediger zijn eigen lied kreeg. Eerst deed het hem nog niet zo veel, maar hij denkt wel te weten waarom ze het voor hem zingen. "Nog niet zo veel, eerlijk gezegd. Maar als ik het nu hoor, vind ik het wel echt mooi. Hier in Zuid is alles Feyenoord. Iedereen wist hoe graag ik bij Feyenoord wilde spelen. Ik denk dat ze daarom voor me zingen."

Iedereen helpen
Geertruida draagt het shirt van Feyenoord met trots. Dit komt mede doordat hij opgegroeid is naast De Kuip en nog altijd dient hij zowel in de wijk als op de club als een vertrouwensman. "Als ik door mijn oude buurt rijd, dan praat ik veel met jonge jongens. Ik zeg dat ze zich moeten focussen, niet moeten laten afleiden door gekkigheid." Maar ook op de club helpt hij bijvoorbeeld de jonge jongens bij het elftal te betrekken. "Ik praat veel met jonge jongens, niet omdat ik nu een van de aanvoerders ben. Dat heb ik altijd gedaan."

Dat de verdediger altijd het beste voor heeft met zijn teamgenoten en iedereen in het juiste daglicht wil zetten, is ook te zien in onderstaande video. Als een echte leider wil Geertruida ervoor zorgen dat ook alle nieuwe spelers de aandacht krijgen die ze verdienen van Het Legioen.

Grootste wedstrijd
Geertruida heeft met Feyenoord op Europees niveau al veel grote wedstrijden gespeeld. Toch is de wedstrijd van aanstaande zondag wel het meest bijzonder. "We hebben heftige Europese wedstrijden gehad in Rome en Marseille. Maar Ajax blijft de grootste wedstrijd voor een Feyenoorder. Ik heb helemaal geen hekel aan Ajax. Er spelen daar jongens die ik goed ken. Die gun ik persoonlijk het beste. Maar daar winnen is gewoon heerlijk. En daar scoren… nog mooier."

Als zijn doelpunt in de ArenA wederom ter sprake komt, krijgt de Feyenoorder weer een lach op zijn gezicht. "Iedereen dook op Orkun! Ja, die had de corner getrapt waaruit ik scoorde. Maar ik had toch gescoord? Ik dacht: klaar, gewonnen, nu is het voor mij. Nou ja… na afloop kwamen de jongens toch naar me toe. Het was prachtig. Maar het is ook alweer verleden tijd. We moeten verder."

Lees meer over
Lutsharel Geertruida
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties