Feyenoord trekt met moeite zege op RKC over de streep

Feyenoord heeft zondagmiddag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Gemakkelijk ging dat absoluut niet. Na een uitstekende openingstreffer van Orkun Kökcü drong RKC behoorlijk aan, maar uiteindelijk was het invaller Jorrit Hendrix die met zijn eerste Feyenoord-goal de wedstrijd in het slot gooide.

Makkelijk leek het in Waalwijk sowieso niet te gaan worden. De laatste uitzege op RKC van de Rotterdammers was in 2011, waarna de volgende bezoekjes twee keer in een gelijkspel en een keer in een nederlaag eindigden. Eerder dit seizoen bleef Feyenoord in de eigen Kuip nog steken op een 2-2 gelijkspel en ook dit keer begon de wedstrijd weer uiterst moeizaam. Al in de eerste vijf minuten moest Justin Bijlow tot drie keer toe in actie komen, wat hij gelukkig goed deed.

De eerste serieuze mogelijkheid voor Feyenoord liet lang op zich wachten. Het kreeg naarmate de eerste helft vorderde wel meer grip op de wedstrijd, maar RKC hield het achterin goed dicht. Ook de twee penalty's die de Rotterdammers claimden kwamen er niet en alleen na een prachtige actie van Luis Sinisterra wist het een keer serieus gevaar te creëren, al was er niemand die de bal uiteindelijk binnen kon schieten.

Zo leek RKC de wedstrijd zonder tegentreffers de rust te kunnen bereiken, tot Feyenoord kort voor het fluitsignaal nog een countermogelijkheid kreeg. Doelman Etienne Vaessen kwam veel te ver zijn doel uit, waar Orkun Kökcü optimaal gebruik van maakte. Het was geen gemakkelijke opgave om de bal van ver tussen de verdedigers door binnen te schieten, maar hij plaatste de bal perfect en hielp Feyenoord zo op slag van rust aan een belangrijke 0-1 voorsprong.

Aan de tweede helft begon Feyenoord iets beter. Alireza Jahanbakhsh kreeg een aardige mogelijkheid na goed drukzetten van Guus Til en enkele minuten later was het andersom en bereidde de Iraniër een schotkans voor de middenvelder voor. De tweede was de gevaarlijkste, maar vanuit een moeilijke hoek schoot Til tegen de paal. Kort daarna tikte Luis Sinisterra de bal wel binnen, maar daar ging buitenspel aan vooraf.

In het laatste halfuur kantelde het spelbeeld en werd het voor Feyenoord steeds meer een kwestie van tegenhouden. Dat bleek onder meer uit het inbrengen van Jorrit Hendrix voor Luis Sinisterra. De ploeg van Slot had het moeilijk, maar had het onder meer aan een uitstekende Bijlow te danken dat de nul gehouden werd. In de 89e minuut werd de wedstrijd dan eindelijk in het slot gegooid. Uitgerekend Hendrix kreeg de bal in de counter goed mee van Kökcü, profiteerde van een uitglijder van RKC en rondde het vervolgens perfect af. Zijn eerste Feyenoord-treffer bepaalde de eindstand op 0-2.

Opstellingen
RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Meulensteen, Touba, Adewoye, Bakari; Anita, Oukili, Odgaard; Kramer, Bakari
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra