Feyenoord ontsnapt op krankzinnige avond tegen NEC

Feyenoord heeft een behoorlijk enerverende avond achter de rug. In de thuiswedstrijd tegen NEC leek de ploeg een blamage tegemoet te gaan, maar in de slotfase waren het Guus Til en Cyriel Dessers die de club daarvoor behoedden. Uiteindelijk wonnen de Rotterdammers met 5-3.

In de beginfase werd direct duidelijk wat het plan van NEC was. Feyenoord had veel moeite om door de dichtgemetselde defensie van de Nijmegenaren heen te voetballen. De strafschop in de dertiende minuut kwam dan ook op een perfect moment. Guus Til probeerde doelman Mattijs Branderhorst te omspelen, maar werd daarbij neergehaald. Het was Orkun Kökcü die achter de bal ging staan en niet faalde.

Vanaf dat moment lukte het Feyenoord wel om gevaarlijker te worden en de 2-0 liet dan ook niet lang op zich wachten. Na een geweldige lange bal van Marcos Senesi kon Luis Sinisterra in zijn eentje op NEC-keeper Branderhorst af. De linksbuiten schoot in de verre hoek hard raak. Ook in de minuten die volgden waren de Rotterdammers dreigend, maar de enige doelpoging - die van Jens Toornstra - vloog over.

In het tweede deel van de eerste helft liet Feyenoord de teugels iets vieren. Dat bracht de ploeg direct in de problemen. Eerst was Elayis Tavsan van ver al dichtbij en enkele minuten later was Magnus Mattsson na een goede aanval wél goed voor de aansluitingstreffer. Een duidelijke waarschuwing, maar niet één waar Feyenoord ook iets mee deed. Kort voor rust kon Cas Odenthal met het hoofd ook nog eens gelijkmaken, waarmee de goede start van de Rotterdammers na 45 minuten weer volledig tenietgedaan was.

Na rust had Feyenoord het moeilijk. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van NEC, maar de Nijmegenaren kwamen er af en toe gevaarlijk uit. Daar had de ploeg van Arne Slot in de 75ste minuut geen antwoord op. Uitgerekend oud-Feyenoorder Calvin Verdonk, die op dat moment nog geen minuut op het veld stond, schoot de Nijmegenaren op een verrassende voorsprong. Een absolute deceptie dreigde.

Maar wat volgde was een krankzinnige slotfase. Deze werd ingeleid door Til, die tien minuten voor tijd uit een corner de gelijkmaker binnenkopte. In de 89ste minuut scoorde hij opnieuw nadat hij de bal goed meekreeg van Bryan Linssen, maar de goal dreigde afgekeurd te worden. VAR Siemen Mulder zag Linssen een overtreding maken en riep Joey Kooij zelfs naar de kant om de beelden te kijken, maar de scheidsrechter zag het gelukkig wél goed. Het doelpunt bleef staan: 4-3 voor Feyenoord.

Ook de 5-3 zou nog vallen, dankzij een uitstekend ingevallen Cyriel Dessers. De Belg nam een bal van achteruit geweldig aan, waarbij hij direct wegdraaide van zijn tegenstander. Vervolgens haalde hij hard uit en was de wedstrijd dan eindelijk beslist. Feyenoord won met 5-3 en liet vooral zien over de nodige veerkracht te beschikken. Zo sluit de ploeg de week met overwinningen op PSV en sc Heerenveen alsnog goed af.

14' | 1-0 | Kökcü
17' | 2-0 | Sinisterra
32' | 2-1 | Mattson
44' | 2-2 | Odenthal
75' | 2-3 | Verdonk
80' | 3-3 | Til
89' | 4-3 | Til
90+2' | 5-3 | Dessers

Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra
NEC: Branderhorst; Van Rooij, Márquez, Barreto, Odenthal, El Karouani; Okita, Bruijn, Schöne; Mattson, Tavsan