Feyenoord is het in de tweede helft helemaal kwijt en verliest van Sturm Graz

Feyenoord heeft donderdagavond verloren van Sturm Graz. De Rotterdammers waren de bovenliggende partij in de eerste helft, maar zakten in het tweede bedrijf volledig door het ijs: 1-0. Otar Kiteishvili maakte in de 93ste minuut de winnende. Overwinteren in de Europa League lijkt een heel lastig verhaal te gaan worden.

Slot begon met drie andere namen in de basiself ten opzichte van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (1-1) van afgelopen zaterdag. Zo kon Marcos López op een basisplaats rekenen en kregen Danilo en Alireza Jahanbakhsh de voorkeur boven Santiago Gimenez en Marcus Pedersen. Laatstgenoemde werd op de rechtsbackpositie vervangen door Lutsharel Geertruida, waardoor Sebastian Szymański een linie terugkwam en op het middenveld speelde.

Het eerste kwartier van de wedstrijd was grotendeels voor Sturm Graz. De Oostenrijkers zetten Feyenoord op hun eigen helft al vast, waar de Rotterdammers het zichtbaar moeilijk mee hadden. De Oostenrijkers hadden het grootste gedeelte van het balbezit in de eerste vijftien minuten, maar tot kansen kwam het niet tot nauwelijks. Het eerste wapenfeit van Feyenoord kwam via Orkun Kökcü. De middenvelder probeerde het vanaf grote afstand met een vrije trap, maar Sturm Graz-doelman Jörg Siebenhandl bracht knap redding.

Het zorgde ervoor dat de Rotterdammers wat meer in de wedstrijd kwamen, wat in het half uur dat volgde zou leiden tot kans op kans. Zo kopte Gernot Trauner van dichtbij via de vingertoppen van Siebenhandl op de lat en leek vooral Danilo zijn ploeg op voorsprong te moeten schieten. De spits kreeg tot twee keer toe een grote mogelijkheid vanaf minder dan vijf meter vanaf het vijandelijke doel, maar de Braziliaan wist niet te scoren. Het spelbeeld van de eerste helft was volledig in het voordeel van Feyenoord. De ploeg van Slot schoot elf keer (vier op doel) en moest drie schoten incasseren (waarvan geen één op doel).

De uitploeg kwam ongewijzigd uit de kleedkamers na rust en ging op zoek naar de openingstreffer. Sturm Graz wist zich echter te herpakken en kwam wat meer op de helft van Feyenoord. De grootste kans kwam via Tomi Horvat, die op Justin Bijlow stuitte. Het schot van de Sloveen, dat werd afgevuurd in de 52ste minuut, was pas de eerste poging tussen de palen in de wedstrijd van Sturm Graz. Mocht de bal erin zijn gegaan, zou hij echter worden afgekeurd wegens buitenspel. De Oostenrijkers kwamen goed uit de kleedkamer en trokken de wedstrijd in de eerste twintig minuten na rust naar zich toe met beter veldspel. De grootse kans in die periode was voor Emanuel Emegha, die op de buitenkant van de paal kopte. Even daarvoor was Patrik Wålemark ingevallen voor Jahanbakhsh, waardoor Feyenoord frisse energie kreeg in de voorhoede.

Dat zorgde niet meteen voor beter veldspel. Sterker nog, in de periode na die wissel leek Feyenoord het even helemaal kwijt. Zo kreeg Quinten Timber een gele kaart en lieten de Rotterdammers David Affengruber, in de vrije trap die volgde op de overtreding van Timber, vogelvrij. De verdediger kopte gelukkig net naast, maar Feyenoord kreeg opnieuw een waarschuwing van de Oostenrijkers. Gimenez mocht vijf minuten voor tijd invallen, maar zag Emegha in de slotfase nog héél dicht bij de openingstreffer komen. De Nederlander schoot de bal slechts enkele centimeters langs de paal. Het was uiteindelijk Kiteishvili die in de absolute slotfase de winnende maakte: 1-0.