Europees seizoen voorbij: Feyenoord op plek 30 op coëfficiëntenranglijst

Europees seizoen voorbij: Feyenoord op plek 30 op coëfficiëntenranglijst

Met de Champions League-zege van Real Madrid op Borussia Dortmund is het Europese seizoen 2023/24 ten einde. De campagne van Feyenoord was iets minder geslaagd dan de vorige twee: na de uitschakeling in de Champions League-groepsfase overleefde de club ook de tussenronde in de Europa League niet. In totaal verzamelde Feyenoord 8.000 coëfficiëntpunten, waarmee de ploeg op de ranglijst nog altijd op plek 30 staat.

Voor de coëfficiëntenranglijst tellen de laatste vijf seizoenen mee. In totaal komt dat voor Feyenoord neer op 57.000 coëfficiëntpunten. Natuurlijk hielp vooral het succesvolle Conference League-seizoen 2021/22 daarbij; dat jaar alleen was al goed voor 24.000 punten. Het jaar erna leverde 17.000 punten op, terwijl de club in zowel 2019/20 als 2020/21 slechts 4.000 punten verzamelde. Omdat deze twee seizoenen in de komende twee jaar vervallen, kan Feyenoord in die periode nog verder klimmen op de ranglijst.

Coëfficiënten Nederland
Nederland verzamelde in 2023/24 10.000 coëfficiëntpunten. Dit is het gemiddelde aantal punten van alle Nederlandse deelnemers aan de Europese toernooien afgelopen seizoen. Over de laatste vijf jaar komt Nederland uit op een aantal van 61.300, waarmee het op plek 6 blijft staan. Het liep iets uit op achtervolger Portugal (56.316), maar raakte juist wat achterop bij nummer 5 Frankrijk (66.831). Omdat Nederland de 6e plaats behield, gaan ook in seizoen 2025/26 twee deelnemers rechtstreeks de Champions League in.

Nieuwe opzet Champions League
Wat heeft Feyenoord in de nieuwe Champions League-opzet zelf aan deze positie op de ranglijst? Helaas, minder dan voorheen. Nog steeds wordt er geloot vanuit pot 1 tot en met 4 en krijgen deelnemers op basis van hun positie op de coëfficiëntenranglijst een pot toegewezen. Maar waar clubs voorheen tegenstanders uit hun eigen pot ontliepen, geldt dat in de nieuwe opzet niet meer. De groepsfase - of beter: competitiefase - bestaat vanaf volgend seizoen namelijk uit acht wedstrijden. En dus treffen clubs uit iedere pot, ook hun eigen, twee tegenstanders (één uit en één thuis).

Virtuele potindeling Feyenoord

Pot 1 Pot 2
Manchester City Bayer Leverkusen
Bayern Munchen Atletico Madrid
Real Madrid Atalanta
PSG Juventus
Liverpool FC Benfica
Internazionale Arsenal
Borussia Dortmund Club Brugge
RB Leipzig Shakhtar Donetsk
FC Barcelona AC Milan
Pot 3 Pot 4
Feyenoord Galatasaray
Sporting CP AS Monaco
PSV Sparta Praag
Lille Aston Villa
PAOK Saloniki Bologna
Fenerbace Girona
Maccabi Tel Aviv Stuttgart
Young Boys Sturm Graz
Celtic FC Stade Brestois
Lees meer over
UEFA Champions League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties