De Statistieken: Ook Dilrosun behoort tot de uitblinkers tegen Excelsior

De Statistieken: Ook Dilrosun behoort tot de uitblinkers tegen Excelsior

Feyenoord sloot het kalenderjaar 2022 zondag af met een overtuigende 5-1 overwinning op Excelsior. Afgezien van de beginfase kwamen de Rotterdammers nauwelijks in de problemen. De uitblinkers waren - op basis van de statistieken - Orkun Kökcü, Sebastian Szymanski en Javairô Dilrosun.

"Ik zag dat we vandaag niet eens een heel hoge xG-waarde hadden, maar daar hebben we wel veel goals uit gemaakt. Negen van de tien keer was dat precies andersom", merkte Arne Slot zondag na de wedstrijd tegen Excelsior op in gesprek met ESPN. Om precies te zijn ging het om een xG*-waarde van 1,83 (tegenover 0,58 voor Excelsior). Feyenoord schoot weliswaar 23 keer (12 op doel), maar 9 van die doelpogingen waren van buiten de zestien. Slechts 1 was van binnen de vijf meter. Excelsior was goed voor 5 doelpogingen, waarvan 3 op doel. Verder had Feyenoord tegen de stadgenoot 56% van het balbezit.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van EredivisiePlots.

Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski
De twee duidelijke uitblinkers aan de kant van Feyenoord waren Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski, beiden goed voor 2 goals. Ook waren zij samen goed voor de meeste doelpogingen - allebei 4 (Kökcü 4 op doel, Szymanski 2 op doel en 2 naast of over) - en gaven ze allebei 2 sleutelpasses (net als de vroeg ingevallen Patrik Wålemark). Kökcü was bovendien de speler met de meeste balaanrakingen (98) en aangekomen passes. 69 van zijn 75 passes kwamen aan (92%), waarmee hij samen met Gernot Trauner (61 van de 66, 92%) ook de meest nauwkeurige Feyenoorder was.

Javairô Dilrosun
Een speler waar het na de wedstrijd minder over ging, maar die zeker ook tot de uitblinkers behoort, is Javairô Dilrosun. De aanvaller gaf de assists bij de beide goals van Szymanski, maar had er nog meer achter zijn naam kunnen hebben. Zijn aantal van 5 sleutelpasses - passes die een direct schot op doel tot gevolg hebben - was veruit het hoogst van iedereen op het veld. Dilrosun zag verder 32 van zijn 38 passes aankomen (84%), schoot 2 keer (1 op doel, 1 op de lat) en slaagde in 1 van zijn 2 dribbels. Op dat laatste gebied presteerde invaller Alireza Jahanbakhsh overigens het best. Van zijn 3 ingezette dribbels slaagden er 2. Ook Quinten Timber was goed voor 2 succesvolle dribbels, maar hij probeerde het in totaal 4 keer.

Dávid Hancko
Achterin was Dávid Hancko de meest opvallende Feyenoorder. Zijn cijfers bestonden uit onder meer 4 clearances (het meest van elke Feyenoorder), 1 geblokt schot, 1 onderschepping en 2 geslaagde tackles. In de laatste twee categorieën scoorden Quilindschy Hartman (3 onderscheppingen) en Lutsharel Geertruida en Wålemark (allebei 3 geslaagde tackles) overigens het best. Verder won Hancko 4 van zijn 5 duels. Procentueel waren Geertruida en Marcos López het sterkst in de duels: allebei wonnen ze er 5 van de 6. Tot slot was het aantal lange passes van Hancko opvallend. Hij gaf er 15, waarvan er 10 aankwamen. Ter vergelijking: met 6 aangekomen lange passes van de 7 kwam Hartman van al zijn ploeggenoten het meest in de buurt van dat aantal.

Lees meer over
De Statistieken Javairo Dilrosun
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties